Kimaradunk 2012 tőzsdesztorijából

1.	Facebook részvénykibocsátás – Kimaradnak a magyarok az év tőzsdei sztorijából
Vágólapra másolva!
Hamarosan indul az elmúlt évek egyik legnagyobb üzlete, a Facebook-részvények jegyzése, de ebben valószínűleg egyetlen magyar sem tud majd részt venni az első körben. Ezt a Facebook által meghatározott jegyzési szabályok zárják ki, amelyek a papírokat az amerikai befektetőknek szánják. Egészen halvány reményük lehet csak az érdeklődő magyaroknak, vagy csak az eredetinél drágábban juthatnak majd részvényekhez.
Vágólapra másolva!

"Nagy valószínűséggel nem lesz olyan magyar, aki részt tudna venni a Facebook-részvények lejegyzésében" - mondta az [origo]-nak Móró Tamás, a Concorde vezető stratégája. A Facebook jogi eszközökkel maga zárja ki annak a lehetőségét, hogy a magyar egyéni befektetők a részvényeihez jussanak a kibocsátás során.

Egyrészt a Facebook kibocsátási tájékoztatója kiköti: a tömeges nyilvános jegyzési lehetőség az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban - így Magyarországon - csak a minősített befektetőnek tekinthető ügyfelekre vonatkozik. Minősített befektető például egy befektetési szolgáltató vagy az USA-ban a legvagyonosabb magánügyfelek is. Másrészt a Facebook részvényeinek nyilvános értékesítéséhez az ügyfeleknek az EU által jóváhagyott kibocsátási tájékoztatót kellene kapniuk, de maga a Facebook szögezte le, hogy a dokumentum kizárólag az amerikai előírásoknak felel meg. Móró szerint ebből az látszik, hogy a Facebook-részvényeket elsősorban amerikai magánszemélyeknek és intézményi befektetőknek szánják.

Pedig a Facebooké az elmúlt évek legfontosabb amerikai részvénykibocsátása a Google után, az érdeklődés világszerte óriási. Somi András, a KBC Securities elemzője szerint a kibocsátás az Egyesült Államokban várhatóan nem vonz új tömegeket a tőzsdepiacra, azonban Magyarországon olyanoknak is felkeltette az érdeklődését, akik korábban nem tőzsdéztek.

Egyetlen halvány remény

Magyar magánszemélynek akkor lehet némi esélye arra, hogy a Facebook részvényesévé váljon, ha egy hazai brókercég jegyez a részvényekből, és ezeket megveszi magának, majd továbbadja - vetette fel Móró Tamás. A Concorde vizsgálja is, hogy ezt a lehetőséget felkínálja-e az ügyfeleinek, de jogi értelemben vett jegyzést nem fog hirdetni. Az ügyfél a pénzét ezzel nem kockáztatja, pénzt sem kell külföldre utalnia, hiszen a hazai számláján lévő pénzét zárolják, de valamennyi extra díjat kell fizetni egy ilyen áttételes jegyzésért.

Somi András szerint azonban bármilyen technikai megoldás, amely megkerüli a szabályokat, és oda vezet, hogy magánszemélyek Facebook-részvényekhez juthatnak jegyzési áron, ellenkezhet a törvényekkel, ezért nagy körültekintést igényel. Ha egy brókercég nem népszerűsíti nyilvánosan (vagyis legfeljebb 99 ügyfélnek ajánlja fel a lehetőséget), akkor az zártkörű felajánlásnak minősülhet Magyarországon, és ez esetben nem feltétlenül igazak rá a nyilvános ajánlattételre vonatkozó szabályok. Azt azonban Somi szerint nehéz megoldani, hogy az ajánlat ne jusson el száznál több emberhez. Ráadásul ha túl nagy az érdeklődés, és túljegyzés van, akkor megint csak előnyben lesznek az amerikai befektetők, mivel ott Móró szerint pofára megy a részvények szétosztása, azaz előnyben lesznek a megbízható, ismert ügyfelek a külföldiekhez képest.

Bár a jegyzésben való közvetlen részvétel szinte kizárt, ez nem jelenti azt, hogy a tőzsdei kereskedés elindulása után ne vásárolhatna Magyarországról is akárki Facebook-részvényeket, csak nem mindegy, milyen árfolyamon. Elég csak az üzleti kapcsolati hálózatot működtető LinkedIn tavalyi részvénykibocsátására gondolni, ahol a nyitáskori 45 dolláros árfolyam az első kereskedési napon délben már 120 dollárnál járt.

Kilőhet az árfolyam

Somi András szerint az első kereskedési napon a Facebook-részvények ára is extrém emelkedésnek indulhat, amiben szerepet játszik az is, hogy alacsony a piacra szánt részvények száma. Várhatóan sokan lesznek, akik a jegyzés során nem jutnak FB-részvényekhez, és ez szintén az áremelkedés felé hathat. Móró szerint a kibocsátást övező felfokozott érdeklődés is árfelhajtó lehet, miután egy ismert márkáról és ügyfélszámát dinamikusan növelő cégről van szó, amely a világ internetforgalmának jelentős részét elviszi, többet, mint a Google. Bár a Google ezt jobban pénzre tudja váltani - tette hozzá Móró Tamás, példaként említve, hogy egy ügyfélre vetítve a Google kilencszer annyi árbevételt ér el, mint a Facebook.

Forrás: Concord Értékpapír Zrt.
Forrás: Concorde Értékpapír Zrt.

A kibocsátási árfolyamról egyelőre nem tett közzé tájékoztatót a Facebook. A tőzsdén kívül már kereskedtek a részvényeivel, ennek alapján 109 milliárd dollárra becsülték a cég értékét. Az adatokból tippelni lehet a várható jegyzési árra is, ez mintegy 40 dollár részvényenként.

Móró Tamás szerint konzervatív szemmel nézve most túlárazott ez a szint, és egy ilyen szemléletű ügyfelének nem ajánlaná, hogy vegyen a papírból, a nagyobb kockázatvállalási hajlandósággal rendelkezőknek azonban már igen. Indoklása szerint a Facebook negyedéves jelentése csalódást keltett, csökkent a cég nyeresége, és szezonális okok miatt az árbevétele is, emiatt nem kizárt, hogy kissé alacsonyabban lesz a kibocsátási ár, úgy 35-40 dollár között. Annak azonban negatív üzenete lenne, ha jelentősen alacsonyabb lenne 40 dollárnál a kibocsátási árfolyam.

Más cégeknek is jól jöhet a felhajtás

A kibocsátást övező felfokozott várakozásnak a LinkedIn is győztese lehet Somi András szerint - a társaság részvényeinél már most is emelkedő trend látszik. Elképzelhető, hogy ha valaki nem jut Facebook-részvényhez, akkor valamilyen hasonló céget keresve megtalálja a LinkedInt.

Móró Tamás szerint a Facebook tőzsdére lépésének a tőzsde szempontjából is tömegvonzó hatása van. Várható, hogy az egész világból érkeznek majd befektetők, miután ez az elmúlt évek legfontosabb amerikai részvénykibocsátása a Google után. A Google részvényeinek értéke a tőzsdei debütálás óta a hatszorosára nőtt, ugyanakkor Móró a következő pár évben kizártnak tartja, hogy ez a Facebooknál is megtörténjen. Ez esetben már Apple méretű céggé válna, ehhez viszont a Facebooknak a jelenleginél nagyságrendekkel több jövedelmet kellene termelnie.

A Facebooknak a kibocsátás üzleti értelemben azért is segíthet, mert a részvény ezáltal valutává válik. A papírokkal más cégekért is tud majd fizetni, így készpénz nélkül is képes lesz akvizíciókon át növekedni (legutóbb az Instagram fotós mobilalkalmazást vásárolták meg egymilliárd dollárért).

Forrás: Concord Értékpapír Zrt.
Forrás: Concorde Értékpapír Zrt.

Mivel az amerikai tőzsdefelügyelet még nem adta rá áldását, pontosan nem tudni, hogy mikor indul a jegyzés. Korábbi hírek szerint várhatóan május közepéig vezetik be a Facebook részvényeit a tőzsdére, a kibocsátásból 5-10 milliárd dollárnyi friss tőkét vár a 100 milliárd dollárosra becsült vállalat. A részvényeket a Nasdaqra, a technológiai cégek papírjaival kereskedő amerikai tőzsdére vezetik be, itt zajlik például az Apple-, a Google- és a Microsoft-részvények kereskedelme is.

Mark Zuckerberg alapító-tulajdonosnak a tőzsdei bevezetéshez beadott dokumentumok alapján 28 százalékos részesedése van a Facebookban, de 57 százalékos szavazati joggal rendelkezik. A Wall Street Journal úgy számolt, hogy a tőzsdei bevezetés után Zuckerberg a világ kilencedik leggazdagabb emberévé válhat a Forbes magazin listáján.