Emelte árait, kilőtt a Ryanair profitja

Vágólapra másolva!
Az elemzőket is meglepő, óriási nyereséget ért el a Ryanair, Európa legnagyobb diszkont légitársasága többek közt a megemelt jegyáraknak köszönhetően. A cég viszont figyelmeztette a piacokat, az idei év nyeresége csökkenni fog a válság és a megszorítások miatt.
Vágólapra másolva!

A márciussal végződött üzleti évben az egyszeri tételeket leszámítva 25 százalékkal, 503 millió euróra nőtt az ír Ryanair nettó nyeresége.

A társaság 1997 óta másodszor fizet ki osztalékot a részvényesei között - írta a Reuters. A nyereség nagy része így a tulajdonosok kezébe kerül, 483 millió eurót ugyanis feloszt közöttük a vállalat. Az 503 millió eurós profit több, mint amit a Reuters elemzői felmérésében becsült a piac.

Európa legnagyobb diszkont légitársasága az előző évhez képest 5 százalékkal több, 75,8 millió utast szállított, de árbevétele ennél jóval nagyobb mértékben, 21 százalékkal, 4,39 milliárd euróra nőtt a jegyek átlagárának emelkedése következtében.

A nemzeti légitársaságok ezzel szemben gyenge időszakot élnek. Csődbe ment a Malév és a spanyol nemzeti légitársaság, az AirFrance-KLM pedig hatalmas veszteségről számolt be tavaly.

A légitársaság viszont figyelmeztette a piacokat arra, hogy a romló európai gazdasági helyzet és a magas üzemanyagárak miatt a jelenlegi üzleti évben - 1999 óta először - várhatóan 20 százalékkal csökken a nyereség.

"Recesszió, megszorítás, devizaárfolyam, alacsonyabb díjak - ezek nehézzé teszik, hogy megismételjük a tavalyi rekordot" - mondta Michael O'Leary vezérigazgató.

A folyó üzleti évben a számítások szerint 320 millió euróval nőnek az üzemanyagköltségek, és ezt nem lehet teljes mértékben érvényesíteni a jegyárakban, mert ez az utasszám erőteljes visszaeséséhez vezetne - írja a cég éves jelentésében. A Ryanair a múlt évben 16 százalékkal emelte a jegyárakat.