Bankszövetség: A sárgacsekk-adó vállalatokat űz el Magyarországról

2012.05.23. 12:20

Rövid időn belül, egy hónap alatt külföldről fogják lebonyolítani utalásaikat a nagyobb, európai méretekben gondolkodó vállalatok, ha a pénzügyi tranzakciós adót úgy fogadja el a parlament, ahogyan a kormány kidolgozta - figyelmeztet a bankszövetség elnökségi tagja. Ráadásul az európai átlag ötvenszerese lenne ez az új adó, amit a bankok fizetnének, de részben vagy egészben áthárítanának az ügyfeleikre.

Átfogó módosítást javasol a bankszövetség a kormánynak a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvényjavaslat kapcsán - közölte Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja az m1 Ma reggel című műsorában.

A kormány által beterjesztett törvényjavaslat szerint a pénzforgalmi illetéket a bankok fizetnék. A a jelenlegi magyarországi bankadó 17-szerese az európai átlagnak, de csaknem 50-szerese lenne, ha a törvényjavaslatot a jelenlegi formában fogadnák el - hangsúlyozta a bankszövetség elnökségi tagja, hozzátéve, hogy javaslatuk szerint a bankok és az ügyfelek között kellene megosztani ezt a terhet. (A törvényjavaslat nem tiltja az ügyfelekre való áthárítást, amit az [origo]-nak nemrég nyilatkozó szakértők valószínűsítettek, meg is fognak tenni a bankok, mert nem bírják el az újabb sarcot.)

A bankszövetség bízik abban, hogy tárgyalások után olyan pénzfogalmi illetéket vezetnek be, amely mindenki előtt egyértelműen és tisztán mutatja a terheket.

A szakember szerint a jelenlegi tervezetnél sokkal átgondoltabb, majdnem minden pontjában módosítandó javaslattal lehetne megtalálni a megoldást. Az Országgyűlés már megkezdte a törvényjavaslat tárgyalását, ebben a szakaszban nemcsak a kormány képviselőjével, hanem valamelyik parlamenti képviselővel együtt lehet ezt végiggondolni - fogalmazott. Erre azért van szükség, mert mint mondta, ha a törvényjavaslat a jelenlegi formájában marad, az további recessziót vetít előre.

A bankok hitelező képességének romlása mellett a másik fő hatás az, hogy az igazán európai méretekben gondolkozó vállalkozások rövid úton, akár egy hónap alatt külföldre tudják telepíteni pénzforgalmukat - mondta Gyuris Dániel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK