Börtönbüntetésre ítéltek egy volt osztrák bankvezetőt

Vágólapra másolva!
Hűtlen kezelés miatt többéves börtönbüntetésre ítélte az osztrák Hypo Alpe Adria Bank volt vezetőjét és három másik vádlottat egy osztrák bíróság. A volt vezérigazgató fellebbezett, de egy másik eljárásban is felelnie kell még.
Vágólapra másolva!

Wolfgang Kulterer volt bankelnök, volt helyettese, Günter Striedinger, valamint a bank egy adótanácsadója és egy ügyvédje nem jogerősen háromtól négy és fél évig terjedő börtönbüntetést kapott. A vád szerint 2004-ben egy részvényügylettel 5,5 millió euró kárt okoztak az azóta államosított banknak.

A bíróság szerint a vádlottak visszaéltek a hatáskörükkel, és számos szabályt megszegtek, amikor egy, a cégcsoporton belüli, a Hypo Leasingnél történt részvénykibocsátást a bank sajáttőke-erősítéseként tüntettek fel a könyvelésben. Az ügyben eljáró bíró szerint a pénz a cégen belül "ment körbe", és valójában nem növelte a bank kockázati tőkéjét. A részvénykibocsátás emellett "álüzlet volt", amelynek minden kockázatát a Hypo Bank viselte. A bíróság megállapította, hogy a Hypo liechtensteini leányvállalatának bevonásával a vádlottak az ottani banktitkot felhasználva tudatosan megkerültek számos előírást, és megpróbálták elkendőzni a pénzügyi manővereket - jelentette az MTI.

A Bloomberg az APA osztrák hírügynökségre hivatkozva azt írta: az egyik vádpont az volt, hogy a vádlottak visszaéltek a bank forrásaival, amikor olyan ügyfeleknek adtak hitelt, akik vásároltak annak termékeiből.

A vádlottak végig azt hangoztatták, hogy a lépések jogszerűek voltak, amit szerintük minden előzetes szakvélemény és ellenőrzés is alátámasztott. Kulterer ügyvédje védőbeszédében emellett azzal érvelt, hogy védence a belső szakértői jelentésekre támaszkodott, és nem volt tudomása jogszerűtlenségről. Valamennyi vádlott fellebbezett, így az ügy az osztrák legfelsőbb bíróság elé kerül.

A Hypo Bankot 2009-ben másfél milliárd euró ráfordítással kellett megmentenie az osztrák államnak. Kulterer és két igazgató ellen már indult egy büntetőper, az tavaly márciusban felmentéssel zárult. Folyamatban van azonban ellene egy harmadik eljárás is, amelyben őt és több más vádlottat összesen 48 millió eurónyi kár okozása címén perli a bank polgári peres eljárásban, ugyancsak a 2004-es részvénykibocsátási ügylettel összefüggésben.