Vágólapra másolva!
Dinamikusan fejlődik az internetes kereskedelem, de ezzel kilóg a sorból, mivel a legtöbb kategóriában visszaesett áprilisban a kiskereskedelmi forgalom. A boltokban és a benzinkutakon kevesebbet költöttek a hónapban, mint egy évvel korábban.
Vágólapra másolva!

Áprilisban 2,7 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbi szinthez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Márciushoz képest 1 százalék volt a visszaesés. A legnagyobb visszaesés az élelmiszerboltokban és a benzinkutaknál volt.

A KSH adatai szerint az áprilisi visszaeséssel az első négy hónapban 0,7 százalék volt a kiskereskedelmi forgalom szűkülése. Az év első harmadában 2434 milliárd forint értékű volt a kiskereskedelmi forgalom, vagyis ennyit költöttek a vásárlók az üzletekben és az interneten a KSH mérései alapján.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a 2,7 százalékos visszaesés lényegesen meghaladja a várakozásokat. Az elemző az év további részére visszaesést vár, amelyet a reálbérek csökkenésére, a stagnáló munkaerőpiacra és a nyomott fogyasztói bizalomra vezetett vissza.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes boltok forgalma 1,8 százalékkal csökkent áprilisban. Ennek a visszaesési ütemnek a duplája volt a szűkülés a nem élelmiszeri kiskereskedelemben. A legnagyobb visszaesés a bútor-, műszakicikk-üzletekben és a gyógyszer- és gyógyászati termék kiskereskedelemben volt. Az átlagot ugyan nem haladta meg, de így is visszaesés volt a könyv-, számítástechnikai és egyéb ipari cikkekben.

A magas üzemanyagárak következtében az üzemanyagtöltő állomások eladásai áprilisban is csökkenést mutattak. Az egy évvel korábbi szinthez képest 3,2 százalékkal esett vissza a forgalom.

Növekedett a forgalom az illatszer-, textil-ruházati és lábbeli-, illetve a használtcikk-üzletekben. A legnagyobb bővülés ugyanakkor az internetes és csomagküldő kiskereskedelemben volt. Ebben a kategóriában 36,7 százalék volt a bővülés egy év alatt.