Négyszázmilliós csalással vádolnak egy magyar repülőgépgyárost

repülőgépgyár, 400 milliós csalással vádolják a repülőgépgyárost, lefoglalt repülők és alkatrészek
Vágólapra másolva!
Hamis számlákkal és fiktív szerződésekkel közel 400 millió forintos kárt okozott a NAV szerint a költségvetésnek egy Bács-Kiskun megyei repülőgépgyártó cég. Az ügyvezető ellen vádat emelt a NAV.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt a NAV a Bács-Kiskun megyei repülőgépgyártó cég ügyvezetője ellen, aki a gyanú szerint 400 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek. A Nemzeti Adó és Vámhivatal közleménye szerint a repülőgépgyártó kft. különböző pályázatokat nyújtott be eszközparkjának fejlesztésére. A társaság pénzügyeiért felelős, 42 éves ügyvezető összesen több mint egymilliárd forint értékű fiktív számlát állított be a könyvelésbe.

A fiktív számlák kiállítását egy kiskunhalasi férfi intézte, aki megtévesztésül a számlázó cégeket mások nevére íratta, továbbá kecskeméti és budaörsi személyek tulajdonában álló társaságokat is bevont az üzletbe.

Az ügyvezető a fejlesztések mellett sikeresen pályázott a munkavállalók oktatásának támogatására is. A pénz felhasználását igazoló dokumentumok szerint az alkalmazottak vállalati kooperációs, menedzsment, angolnyelv-, valamint uniós értékesítési és szolgáltatásfejlesztési képzést kaptak. A nyomozás során viszont fény derült arra, hogy az oktatások megtörténtét igazoló felnőttképzési szerződések, számlák, jelenléti ívek, vizsgajegyzőkönyvek hamisak.

Forrás: NAV
A repülőgépgyár gépsorait, készleteit lefoglalták 892 millió forint értékben.

A társaság összesen 197 millió forint adót és 46 millió forint jogosulatlanul felvett állami támogatást csalt ki államkasszából, az uniós költségvetésnek pedig 162 millió forint kárt okozott. Mivel a törvény lehetővé teszi az okozott kár értékének háromszorosáig terjedően a cég vagyontárgyainak lefoglalását, a nyomozók ingatlanokat, a repülőgépgyár gépsorait, készleteit, egyéb eszközeit lefoglalták mintegy 892 millió forint értékben, így biztosítva a kár megtérülését.