Együtt dinnyézik a Tesco és a kormány

Vágólapra másolva!
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter részt vett a Tesco magyar dinnyét népszerűsítő akciójában. A kormány az ágazat felfutását reméli, a Tesco pedig nemzetközi beszállítókat faragna a magyar partnereiből. Az állam azért szigorúan fog ellenőrizni a boltokban.
Vágólapra másolva!

Elengedhetetlen az együttműködés a kereskedőcégekkel a magyar mezőgazdaság, ezen belül a görögdinnye ágazat sikeréhez - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Tesco áruházlánc magyar dinnyét népszerűsítő kampányának nyitó rendezvényén.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és az Agrármarketing Centrum az idén is közösen lép fel a magyar dinnye piaci pozíciójának erősítése érdekében, amiben szerepet vállal Fazekas Sándor miniszter és Budai Gyula parlamenti államtitkár is. A miniszter közölte: a tárca, az érintett szakmai szervezetek, valamint a kereskedelmi vállalkozások együttműködése fontos a 15 ezer hazai dinnyetermelőnek, mert ez hozzájárulhat az ágazat stabilitásához.

Gerry Gray, a Tesco vezérigazgatója hangsúlyozta: jelenleg áruházaikban a magyar termékek aránya 74 százalék, és arra törekszenek, hogy a regionális magyar beszállítóikat először országossá, majd nemzetközivé tegyék. A Tesco tavaly 7,2 millió kilogramm magyar dinnyét értékesített, az idén pedig 9 millió kilogramm magyar dinnye eladásával számol a magyar, a cseh, a lengyel és a szlovák piacon.

Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke nagyra értékelte, hogy a szaktárca tavaly felkarolta az dinnyeágazatot, mert míg 2003-ban Magyarország a harmadik legnagyobb dinnyeexportőr volt, addig 2010-re a termelők megélhetése került veszélybe, és az ágazat tavaly éppen nullszaldós volt. Jelenleg a dinnye nettó felvásárlási ára kilogrammonként 40 forint körül van, ami 5-6 forint hasznot hoz a termelőnek, és ez már megélhetést jelent az ágazatban - ismertette a szövetség elnöke.

Simonka György elmondta: szeretnék, ha évente ezer hektárral növekedne a dinnyetermő terület Magyarországon, ehhez pedig arra van szükség, hogy megérje termelni. Emlékeztetett arra, hogy 2003-ban Magyarországon a jelenleginek több mint a duplája, 10 ezer hektár volt a dinnye termőterülete.

A Vidékfejlesztési Minisztérium szerdai tájékoztatása szerint a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés során a hatóság kiemelt figyelmet fordít a nyári szezonális termékek, ezen belül elsősorban a görögdinnye ellenőrzésére. A vizsgálatokat egész nyáron folytatják.

Az ellenőrzés első időszakában 146 hazai és 60 külföldi tételt vizsgáltak. A külföldi termékek mintegy negyede, míg a hazai dinnyetételek mindössze tizede volt kifogásolható. Az ellenőrök jelölési hiányosság, engedély nélküli előállítás és forgalmazás vagy minőségi hiba miatt összesen közel két és fél millió forint bírságot szabtak ki, a háromnegyedét külföldi termékekkel kapcsolatos hiányosságok miatt. Öt esetben a külföldi görögdinnyének nem tudták igazolni az eredetét, és ugyancsak öt hazai termelőt, illetve kereskedőt büntettek meg engedély nélküli előállítás, illetve ismeretlen eredetű termék forgalmazása miatt.

A dinnyeszállítmányokat zöldség-gyümölcs szakboltokban, szuper- és hipermarketekben és egyéb élelmiszerboltokban vizsgálták, ellenőrizték a nagykereskedőket, az út menti árusokat és az őstermelőket is.