Vágólapra másolva!
Továbbra sem mutatnak határozott irányt a főbb amerikai indexek, míg európai társaik többsége csökkenéssel zárta a mai kereskedést, beleértve a BUX indexet is. A hazai parkett becsületét az olajipari részvények felülteljesítése révén a MOL mentette meg.
Vágólapra másolva!

Enyhe mínusszal zárta a szerdai kereskedést a BUX. A főbb komponensek közül csupán a MOL tudott a pozitív tartományban nyugtázni a napot régiós szektortársaival egyetemben. Az olajpapír iránt főként a külföldi befektetők érdeklődet, ennek is köszönhető átlag feletti forgalma. A Magyar Telekom sokáig jól tartotta magát, sőt, nyitás után egészen 431 forintig száguldott, de a kereskedés végére elfáradt és a tegnapi záróárig visszaesett. Jól indította a napot az OTP is, amely végül 1,1 százalékos csökkenéssel felülteljesítőnek számított a régiós bankszektorban.

Gyengén szerepeltek a gyógyszerpapírok is, az Egis 2 százalékot esett, míg a Richter 0,9 százalékkal került lejjebb, pedig utóbbi egy pozitív hír is érte. Az amerikai Eli Lilly ugyanis leállította egyik skizofrénia elleni készítményének a fázis III-as tesztjét. A hazai gyógyszergyártó gyakorlatilag nem is reagált a hírre.

Zárszóra minimális pluszba húzták vissza a befektetők a német DAX-ot, az index 0,1 százalékkal tért nyugovóra, míg a CAC 40 és a FTSE 100 is fél százalék körüli mínuszt halmozott fel. A Stoxx Europe 600 index 10 szektora közül 8 is a negatív tartományban zárt, a két kivétel a minimális pluszt összehozó technológia és a stagnáló ipar volt. A leggyengébben teljesítő komponens a francia Bouygues, amely a tegnapi profit warningot követően ma 9 százalékot zuhant. Az elmúlt napokban jól teljesítő finn Nokia és dán Vestas is a sor végén kullogott, 8,3, illetve 5 százalékos mínusszal.

Ma sem mutatnak túl nagy mozgást a főbb amerikai indexek. Az S&P 500 jelenleg 0,1 százalékos emelkedést mutat, pedig a délután folyamán publikált függőben lévő lakásértékesítések száma havi alapon a várt 1 százalékkal szemben nagyobb ütemben, 2,4 százalékkal emelkedett. Ezt megelőzően derült ki, hogy a második negyedévben 1,7 százalékkal bővült éves alapon az amerikai gazdaság a második olvasat szerint. Az adat nem okozott nagy meglepetést, ugyanis az elemzők is hasonló ütemű bővülésre számítottak.