Napokon belül dönt a kormány a zöld bankról

2012.09.27. 6:39

A Világgazdaság úgy tudja, hogy a zöld bank az állam és az üzleti szféra együttműködésében jönne létre, és vízgazdálkodásra, mezőgazdaságra, alternatív energiára adna hitelt.

A kormány napokon belül megtárgyalja a megújuló beruházások finanszírozását segítő, úgynevezett zöld bank létrehozását, sőt várhatóan dönt a bank indításáról is - írta a Világgazdaság csütörtökön, kormányzati forrásból származó értesülésre hivatkozva. A lap úgy tudja, a zöld bank alapvetően üzleti alapon jönne létre, az állam és az üzleti szféra közötti együttműködés formájában. Az állam  pénzügyi ösztönzőkkel szállna be, partnerei pedig piaci alapú finanszírozással.

A hitelezés kiterjedne a mezőgazdaságra, a vízgazdálkodásra, a környezetvédelemre, az energiahatékonyságra és az alternatív energetika területére, a bank továbbá részt venne az uniós és egyéb fejlesztési források szétosztásában. A zöld banknak a lap információi szerint vállalati, lakossági és közületi ügyfelei is lehetnének. 

A terv már évek óta napirenden van, része volt a Fidesz választási kampányának is, ám hosszú ideig nem tisztult le az a koncepció, amely megadta volna a speciális hitelezés szervezeti feltételeit - emlékeztet a Világgazdaság.