Vágólapra másolva!
Emelkedéssel nyitottak az európai börzék, a befektetők figyelmét elsősorban a délutáni kamatdöntő ülésekre, valamint a tengerentúlról érkező makroadatokra koncentrálhatnak. Jelenleg a pénzügyi papírok teljesítenek a legjobban, miután az EBA által közzétett adatok szerint csak négy bank nem teljesítette a tőkemegfelelési követelményeket a megadott határidőig.
Vágólapra másolva!

Erősödik a BUX

Közel fél százalékos pluszban, 19 ezer pont fölött kezdi a csütörtöki napot a magyar index. A főbb papírok szinte kivétel nélkül drágultak, a MOL és az OTP egyaránt 0,6 százalékot erősödött, a Magyar Telekom 0,5 százalékot, míg a Richter 0,2 százalékot tudott emelkedni nyitás óta.

Továbbra is megfelel az Európai Bankhatóság tőkekövetelményeinek az OTP a tavalyi stresszteszt frissített eredményei szerint. Az EBA által tavaly decemberben közzétett eredmények szerint az OTP 12,8 százalékos Tier 1 tőkemegfelelési mutatóval rendelkezett, ami idén júniusra 14,4 százalékra emelkedett az új eredmények szerint, míg a minimális elvárás 9 százalék volt a félév végéig.

A jegybankokon Európa szeme

Vegyesen nyitottak az európai piacok csütörtök reggel. A londoni FTSE 0,3 százalékkal, a német DAX 0,2 százalékkal került feljebb. A Stoxx Europe 600 index tíz szektora közül nyolc is a pozitív tartományt erősíti, a lemaradók között a nyersanyagipar, illteve az olaj- és gáz szektor foglal helyet.

13:00-kor a Bank of England, 13:45-kor pedig az ECB tart kamatdöntő ülést. A Bloomberg által megkérdezett elemzők mindkét kamatláb változatlanul hagyását prognosztizálják. A Reuters elemzői pedig úgy vélik, hogy az ECB addig nem fog vágni az így is rekord alacsonynak számító 0,75 százalékon, amíg bele nem kezd a kötvényvásárlási programjába.

Az Európai Bankhatóság (EBA) szerdai közleménye szerint az európai bankok fel vannak szerelkezve a kockázatokkal szemben. A tavaly decemberi és az idén júniusi időszak között az EBA mintájában szereplő 71 bank több mint 200 milliárd euróval tudta növelni tőkéjét, négy bank, köztük olasz, ciprusi és szlovén is viszont nem felelt meg a tőkekövetelményeknek.

Jól teljesített Amerika

Pluszban zártak az tengerentúli piacok a szerdai kereskedés során, amit segített a vártnál jobb munkaerő piaci adat. A főbb indexek közül a Nasdaq teljesített a legjobban, ami 0,5 százalékot erősödött. Nem sokkal elmaradva követte őt az S&P 0,36 százalékos pluszban, míg a Dow minimális 0,09 százalékos emelkedést tudott felmutatni.

Az alapanyagok és az energiaipari vállalatok papírjai kivételével az összes S&P szektor erősödni tudott. A legjobban a telekommunikációs szektor teljesített 1 százalékos emelkedésével, amit a pénzügyi és a fogyasztói szolgáltató cégek követtek 0,8-0,7 százalékkal.

Ma piacnyitás előtt a heti friss munkanélküli segélykérelmek számát és délután 4 órakor az ipari cikkek rendelésállományát teszik közzé augusztusról.

Tegnap vitázott a nyilvánosság előtt először Romney és Obama, ahol főként az egészségügy és a belgazdaság volt a két fő téma. Politikai elemzők szerint Romney jóval élénkebb volt, csak elvétve hibázott Obama azonban csupán árnyéka volt önmagának.

Az S&P500 legjobban teljesítő komponense volt tegnap a Netflix, miután a Citigroup megerősítette vételi ajánlását a papírra. A hírre közel 11 százalékot emelkedett az árfolyam.

Tíz éves mélypontra zuhantak a Hewlett-Packard (NYSE) részvényei, miután a társaság vezérigazgatója gyengébb jövő évi eredményvárakozásokat tett közzé. Az elemzők 4,16 dolláros EPS-t vártak jövőre, az új menedzsment prognózis azonban 3,4-3,6 dollárról szól. A cég részvényei végül 12,9 százalékos mínuszban fejezték be a kereskedést.

Nincs egyértelmű irány Ázsiában

Vegyes képet festenek az ázsiai piacok, ugyanis a főbb indexek közül a Nikkei 0,9 százalékos emelkedéssel zárta a kereskedést, míg a Hang Seng éppen, hogy a negatív tartományban tartózkodik 0,05 százalékos gyengüléssel. A koreai és taiwani tőzsdék estek, míg a kínai piac továbbra is zárva maradt az egész hetes szünet miatt.

A japán piacon az exportőrök, különösen az autógyártók emelkedtek számottevő mértékben a gyengülő jen hatására. A gyengítés mellett érvelt több újonnan kinevezett miniszter is a központi bank pénteki ülése előtt, amelytől egy külföldi kötvény-vásárlási program bejelentését várják. A külföldi vásárlásokhoz kapcsolódó tranzakciók a jen árfolyamát gyengítenék.