Gyorsabban lapátolhatjuk haza az eurót

Vágólapra másolva!
Nagyobb részt vállal az Európai Unió a magyar pályázatokból - ez a lényege annak az intézkedésnek, amelyet a kormány a jövő évi költségvetést rendberakó csomagjában mutatott be. Az EU tavaly tette lehetővé a kimentett országoknak, hogy kisebb részt vállaljanak a pályázati pénzekből, ezt a lehetőséget használta ki most a kormány. Orbán minden fillért lehívna, így könnyebb dolga lesz.
Vágólapra másolva!

Több legyet üthet egy csapásra a kormány a pénteken bejelentett csomaggal, azon belül is az uniós pénzeket érintő lépéssel. Nem csak hogy kevesebb pénzt kell kiadnia a magyar büdzsének, de még Orbán Viktor is könnyebben megvalósíthatja vágyát.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken bejelentette, hogyan hozná egyenesbe a jövő évi költségvetést. Az intézkedései közt pedig az is szerepelt, hogy 55 milliárd forintot spórolnának azzal, hogy a magyar költségvetés kisebb részt ad az uniós pénzek mellé kiegészítésül.

Magyarország 24,9 milliárd eurót kap az Európai Uniótól 2007 és 2013 között, de minden hazai projektnél az uniós pénzeket 15 százalékkal kell kiegészítenie a magyar költségvetésnek. A pénteken bejelentett intézkedés arról szól, hogy Magyarország már nem 15, hanem csak 5 százalékkal egészíti ki a pénzt, az unió pedig nem 85, hanem 95 százalékát állja a pályázók számláinak, de a zseb, ahonnan az uniós pénz jön, ettől nem lett nagyobb.

Például, ha egy vállalkozás 100 forint támogatást nyert el, akkor abból 85 forintot az unió, 15 forintot a költségvetés állt. A változás után ugyanúgy 100 forintot fog kapni, csak az unió 95, Magyarország 5 forintot fizet.

A kormány a kiigazító csomagjának elemeként mutatta be ezt a lépést, pedig valójában 2011. decemberi döntésével az Európai Unió tette lehetővé a bajban lévő országoknak, hogy segítse őket. Tavaly nyáron az Európai Bizottság előállt egy tervvel, amellyel a bajba került országokon segít, de azért úgy, hogy ne kelljen több pénzt adni nekik. Hat ország kapott kedvezményt: Görögország, Írország, Portugália, Lettország, Románia és Magyarország - vagyis azok, akiket kisegített a válságban az EU, bár az elfogadott uniós szabály indoklása megjegyezte azt is, hogy Magyarország 2010-ben már kilépett az uniós mentőprogramból (a 2008-as magyar IMF-csomaghoz az Európai Unió is adott pénzt).

Magyarország most élt ezzel a lehetőséggel. Az Európai Uniótól centre pontosan ugyanannyit fog kapni, viszont a magyar költségvetés kevesebb részt áll, és ennek két következménye van. Egyrészt a magyar vállalkozások, állami és önkormányzati intézmények rendelkezésére összességében kevesebb pénz áll a pályázatokon, másrészt Magyarország könnyebben elérheti, hogy minden pénzt le tudjon hívni.

Orbán Viktor nyáron kijelentette, hogy csak azt tartja elfogadhatónak, ha Magyarország az utolsó fillérig minden uniós forrást lehív. Mivel ezután nagyobb rész hárul az uniós kasszára, így az gyorsabban is fog kimerülni.

Magyarország 2007 és 2013 között 24,9 milliárd eurót (közel 7000 milliárd forintot) kap az EU-tól, ezt egészíti ki a magyar állam körülbelül 1200 milliárd forinttal. Pontos számot azért nehéz adni, mert az uniós pénz euróban érkezik, és azt mindig az egyes projektek számláinak benyújtásakor érvényes árfolyamon kell figyelembe venni. Ebből a magyar részből jövőre 55 milliárddal kevesebbet kell kifizetni a kormány becslése szerint.