Vágólapra másolva!
Erősödéssel kezdtek ma az európai tőzsdék, szinte az összes index a pozitív tartományban mozog. Itthon  BUX pozitívan reagált a Matolcsy György által bejelentett csomagra.
Vágólapra másolva!

Újabb megszorítások jönnek

A BUX 0,1 százalékos mínuszban indította a napot, ám még mindig a 19000 pont felett tartózkodik, és Matolcsy György szavai után már fél százalék körüli pluszba lendült. A főbb papírok jól teljesítenek az OTP 0,7százalékos, a MOL 0,2 százalékos pluszban tartózkodik , a Richter pedig 0,7 százalékos erősödést mutat.

Az EURHUF kurzusa 282 körül mozog a kora reggeli 285 körüli szintek után. Egy dollár 217 forinton, míg egy svájci frank 233 forinton cserél gazdát a bankkközi piacon.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter újabb megszorításokat jelentett be ma reggel. A 2013-as hiánycélt 2,2 százalékról 2,7 százalékra emelték, és ehhez még 133 milliárdos zárolásokra is sor kerül a 2012-es költségvetésben.

Továbbra sincs kijelölve a tárgyalások következő időpontja - mondta el Gerry Rice az IMF részéről egy tagnapi sajtótájékoztatón. A külkapcsolatokért felelős igazgató nyilatkozata szerint az IMF nem kért szigorúbb pénzügyi intézkedéseket, mint amennyit a kormány jelenlegi, 2013-as költségvetési célja tartalmaz.

EURHUF árfolyam

Emelkedik Európa

Erősödéssel indult a nap Európában. A francia CAC 0,5, a német DAX és a spanyol IBEX 0,4 százalékos pluszban tartózkodik.A londoni FTSE 0,3 százalékos emelkedést mutat. A Stoxx Europe 600 0,2 százalékos pluszban van, az olajipari és a telekommunikációs cégek vezetésével, amelyek nyitás óta 0,6-0,5 százalékot erősödtek.

Mint beszámoltunk róla, nem változtatott irányadó kamaton az ECB, ami maradt 0,75 százalékon.

A spanyol jegybank vezetője szerint a 2013-as költségvetési célok nehezen teljesíthetők, mivel a gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisok és az adóbevétel nagyságát illetően túlságosan optimista a kormány. A spanyol jegybank úgy véli, 1,5 százalékot zsugorodhat a GDP jövőre, miközben csak 0,5 százalékos visszaeséssel kalkulálnak a politikusok.

A Reuters információi szerint a Sprint Nextel (NYSE) ellenajánlatot tehet a MetroPCS-nek (NYSE) azért, hogy megakadályozza a Deutsche Telekomhoz (Xetra) tartozó T-Mobile USA összeolvadását. A Sprint nagyjából fél éve majdnem felvásárolta a MetroPCS-t, üzleti és technológiai szempontból is szépen passzolt volna a két cég, de a Sprint menedzsmentje végül visszatáncolt az ügylettől. Az új pletykáknak a Sprint befektetői nem igazán örültek, 2,1 százalékos eséssel zárt a papír.

Nem vágott a Bank of Japan

Változatlanul hagyta irányadó kamatrátáját a japán jegybank, és bejelentették, hogy nem változtatnak az eszközvásárlási programjukon sem. A főbb ázsiai indexek emelkedtek, és a jen enyhén is erősödött a hírek hallatán. A hong-kong-i Hang Seng 0,4 százalékos pluszban mozog zárás előtt, a Nikkei pedig 0,2 százalékos emelkedéssel zárt.

Jól teljesített Amerika

Erősödéssel fejezték be tegnap a kereskedést az amerikai piacok. Az S&P 500 0,7 százalékot emelkedett a pénzügyi cégek és az alapanyagok szektorának vezetésével, melyek 1,42 és 1,2 százalékot erősödtek. A Dow 0,6 százalékos, a Nasdaq pedig 0,4 százalékos pluszban zárt tegnap.

Komoly negatív kockázatokat lát a Fed a gazdasági növekedést illetően a legutóbbi ülésük jegyzőkönyve szerint.Néhány tag úgy gondolja, hogy további stimulusok megnehezíthetik a rendszerbe pumpált pénz visszavonását.

Módosított a Goldman Sachs (NYSE) a harmadik negyedéves amerikai GDP prognózisán. A befektetési bank szerint 1,8 százalék helyett 2 százalék lehet a növekedés évesített alapon.

Az egyik legjobb teljesítményt a Bank of America mutatta 3,3 százalékos drágulásával. A háttérben a Banco Santander kötött üzlet állhat, mely szerint a spanyol bank 1 milliárd euró értékben eladja nekik a hitelportfóliójuk egy részét.

A legnagyobb bukást a Zynga részvényei szenvedték el, miután a vállalat rontott ez évi előrejelzésein és egy korábbi felvásárlásuk is pocsékul sikerült. Tegnap a cég papírjai 20 százalékos zuhanással rekord alacsony szintre estek vissza.

Zynga (Nasdaq)

Forrás: [origo]