Brüsszel előveszi a csökkentett áfakulcsokat

Vágólapra másolva!
Felmérést indít az Európai Bizottság (EB) a kedvezményes forgalmiadó-kulcsok hatásáról - tudatta hétfőn a brüsszeli végrehajtó-javaslattevő intézmény.
Vágólapra másolva!

A bizottság arra kíváncsi, torzítják-e egyes csökkentett áfakulcsok az egységes piac működését, valamint, hogy nem tartoznak-e jelenleg olyan termékek vagy szolgáltatások kedvezményes áfakörbe, amelyek fogyasztását az unió csökkenteni igyekszik. Emellett a brüsszeli testület célja az, hogy a hasonló termékeket és szolgáltatásokat azonos mértékű forgalmi adó terhelje, valamint, hogy lépést tartson a technológiai fejlődéssel.

A testület hangsúlyozta, hogy jelenleg csak felmérik az uniós piacon alkalmazott forgalmi adó kulcsokat, és egyelőre egyetlen kedvezményes áfakulcs eltörlését vagy bevezetését sem irányozzák elő. A forgalmi adókra vonatkozó irányelv módosítására jövőre tesz majd javaslatot az EB.Ugyanakkor a szervezet a forgalmi adóval kapcsolatos előírások átfogó átalakítását tervezi, hogy a forgalmi adók rendszere egyszerűbb és hatékonyabb legyen, ezért kezdeményezte a hétfőtől 12 héten át tartó konzultációt, amely január 3-án ér véget - tudatja közleményében a testület.

Egyszerűbb adórendszert akarnak a vállalkozások

"Ideje górcső alá venni a kedvezményes áfakulcsokat. A tagállamoknak új forrásokra van szükségük, a vállalkozásoknak pedig egyszerűbb adórendszerre. A kérdés az, hogy egyes kedvezményes áfakulcsok elérik kitűzött céljukat, vagy több kárunk származik belőlük, mint hasznunk" - idézi a közlemény Algirdas Semetát, a bizottság adóügyekért felelős tagját.

A jelenlegi szabályozás értelmében a tagállamok egy legalább 15 százalékos általános áfakulcsot alkalmazhatnak, mellette pedig legfeljebb kettő, 5 százaléknál nem alacsonyabb, kedvezményes áfakulcsot szabhatnak ki, kizárólag termékek és szolgáltatások szigorúan meghatározott körére. Emellett viszont számos tagállam kiharcolta magának a csatlakozási tárgyalások folyamán vagy a tanácsban, hogy bizonyos termékekre ennél is alacsonyabb, esetenként nulla százalékos forgalmi adót vethessen ki. A bizottság meglátása szerint a számos kedvezményes kulcs alkalmazása miatt a tagállamok bevételtől esnek el.