Gyorsjelentések: Elmaradhat a pezsgődurranás

Vágólapra másolva!
Az amerikai vállalatok megkezdték harmadik negyedéves gyorsjelentési szezonjukat, a befektetők pedig árgus szemekkel figyelik az eredményeket. A bevételek csökkenésére, tovább javuló marginokra, összességében pedig gyengülő nyereségre számíthatunk.
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a gyorsjelentési szezon az amerikai piacokon jegyzett társaságoknál. A sort az Alcoa várnál jobb eredménnyel nyitotta, majd a hét további részében hallhatunk például a JP Morgan-ről és a bírósági perbe keveredett Wells Fargoról is. Nézzük meg, milyen előjelekkel vágunk neki a harmadik negyedéves adatoknak.

Jövő hétre begyorsulnak az események

A jelentések számának eloszlását tekintve azt láthatjuk, hogy ez a hét még csendesen folydogál, jövő héttől azonban beindul az információ özön. Előbb többségében a pénzügyi szektor képviselői teszik közzé jelentéseiket, majd október negyedik hetében lesz igazán sűrű a program, amikor számos technológiai cég is bekapcsolódik a befektetők tájékoztatásába. Az Apple október 25-i jelentésének napja lesz a csúcs, ekkor 50 vállalat működésének részleteibe kapunk betekintést.

A november 6-i amerikai elnökválasztások előtti hét lesz igazán izgalmas, mivel a piac még a vállalati hírekre összpontosít, ugyanakkor a politikai csatározások nagyban felpezsdíthetik a kedélyeket. A kiemelt jelentőségű napig a gyorsjelentések közel 90 százaléka kerül majd nyilvánosságra.

Csökkenő bevételek

Az előrejelzések nem túl rózsásak a harmadik negyedéves árbevételekre nézve. Az előző negyedévhez képest szűkülést prognosztizáló Bloomberg konszenzus megalapozottnak tűnik, köszönhetően nagy részben a kereslet visszaesésének.

Az Egyesült Államok munkanélküliségi rátája ugyan az elmúlt két hónapban lecsökkent, a hivatalos szeptemberi adat 7,8 százalék, történelmi összehasonlításban még így is magasnak számít. Legutóbb 2009 januárjában volt 8 százalék alatt a mutató.

A gazdaságilag inaktívak száma viszont megnőtt az utóbbi években. Némileg pozitív hír, hogy a szeptemberi adat javulást mutatott, az amerikai munkaképes korú lakosság 58,7 százaléka van a munkaerőpiacon (beleértve a munkanélkülieket is). 2007 elején az arány még 63 százalék felett állt.

Korábbi elemzésünkben fejtegettük az akadozó kereslet témáját, ami a munkaerőpiaci helyzet alakulásán túl a reálbérek csökkenésének is betudható. Az infláció esetleges növekedése, mely legutóbb 1,7 százalékon tanyázott, értéktelenebbé teszi a nominális béreket. Mindezek mellett szerepet játszik az összkereset társadalmon belüli elosztása, mely a középréteg elszegényedését, és a felső réteg további gazdagodását mutatja az Egyesült Államokban.

A lassuló gazdasági növekedés világviszonylatban is jelentősen befolyásolja a vállalatok eladásait. Az amerikai társaságok körében számos nemzetközi piacokra is termelő céget találunk, gondoljunk például a technológiai szektorra, melyek európai kitettsége éppúgy jelentős, mint az ázsiai, vagy egyéb fejlődő országokbeli. Ebben az esetben a dollár más devizákkal szembeni gyengülése kedvező a vállalatok nyereségére.

A harmadik naptári negyedévben - ettől eltérhet a társaságok üzleti negyedéve - a dollár 1,52 százalékot gyengült az euróval szemben, azonban 1,2053-as szintet is megjárt.

Az amerikai gazdaság nettó folyófizetési mérlege azonban negatív (-/-42 milliárd dollár), ami a dollár gyengülés hatására veszteséget generál a társaságoknak amennyiben devizakockázatukat nem fedezik. Az amerikai cégek a termelésükhöz szükséges alapanyagok, félkész termékek nagy részét külföldről szerzik be. Példaként említhetjük a textilipar képviselőit, vagy épp az acélfeldolgozó ágazatot.

Sorozatos költségcsökkentések

Az előállítás folyamatait, a szolgáltatás menetét hatékonyabbá tévő lépések jelentősnek mondhatók. A termelésracionalizálás projektszerűen történő kivitelezése már rögtön a válság kirobbanása után elkezdődött, az eredmények pedig mára egyre inkább szembetűnőbbek.

A termeléssel összefüggő költségek visszafogása is tapasztalható a piacon. Gondoljunk a sorozatos elbocsátásokra - legmarkánsabban a pénzügyi szektorban láthatjuk -, ami gyors útja a költségek csökkentésének, mivel szinte azonnal jelentkezik a költségmegtakarítás.

Lényeges kiemelni az alapanyagok és a mezőgazdasági termények árainak szeptemberi alakulását, melyek nagy rali után korrigáltak. Ezzel együtt a háromhavi árfolyamváltozások még így is drágulást mutatnak, emelve ezzel a vállalatok termelési költségeit.

Az energiaárak drágulása is hozzátett a kiadásokhoz. Mind az olaj, mind a gázárak 10 százalék feletti drágulása megnyomta a költségeket, annak ellenére is, hogy az olajár szeptember második felétől zuhanásnak indult.

Profit marzsok

A nyereségességi mutatókra vonatkozó prognózisból kiderül, hogy az értékesítések csökkenése és a termelés költségeinek alakulása enyhén alacsonyabb bruttó profit margint eredményezhet (45,2 százalék) az előző negyedévhez képest (45,4 százalék).

A legszembetűnőbb azonban az üzemi eredmény (EBIT margin) rekord magas várható értéke (20,67 százalék), ami még a válság előttinél is kedvezőbb. A ráta javulása ellentmondónak tűnik a bruttó profit margin enyhe csökkenésével, ha azonban a költségcsökkentések kedvező hatásaira gondolunk, világossá válik a formula.

Következtetések

A nettó nyereségességi mutató lényegesen nem javítható tovább az üzemi eredmény emelésével. A rekord magas kamat és adófizetés előtti nyereség a bruttó profit margin növekedése nélkül nem vezet hosszútávon profitábilis struktúrához. A költségek visszafogása is végéhez közelít, mivel az elbocsátások, optimalizálások, folyamatok racionalizálása is korlátozott.

Mindez arra világít rá, hogy az értékesítések szélesítése nélkül az amerikai vállalatok nyereségessége jelentősen nem javítható tovább, az eladások növeléséhez azonban fogyasztóképes kereslet kell, melyet a munkanélküliség csökkentése, a reálbérek értékének emelése, ezzel együtt az infláció kordában tartása tudna megoldani.

Azt várjuk a harmadik negyedéves gyorsjelentésektől, hogy bevétel szinten és nettó profitban elmaradhatnak az elemzői várakozásoktól, annak ellenére, hogy az üzemi eredmény történelmi csúcsra futhat.

Piaci ár reakciók a meglepő jelentésekre

Korábban beszámoltunk róla, hogy a második negyedéves jelentések előtt mely vállalatok menedzsmentje ijesztette meg a befektetőket várható nyereségük csökkenéséről szóló hírrel. Összesítve az adatokat, a leginkább szembetűnő a Média és távközlés konszenzustól pozitívan eltérő (5 százalékkal) nyeresége átlagosan 10,93 százalékkal lökte fentebb a szektor részvényeinek árfolyamát. Ezzel ellentétben a pénzügyi szektor pozitív meglepetései (9,85 százalék) alig emelték a következő ötnapi jegyzést (0,53 százalék).