Vergődik a PC-piac, bajban az AMD is

Vágólapra másolva!
Nagyot ütöttek az AMD-n tegnap zárás után, miután a társaság közölte, az árbevétel a várt minimális változás helyett 10 százalékkal zuhant a harmadik negyedévben. Az AMD vergődése csak tovább erősíti a katasztrofális képet, ami különféle egyéb piaci források alapján már egyébként is kirajzolódott a PC-piacról.
Vágólapra másolva!

10 százalékot zuhant az AMD árfolyama a zárás utáni kereskedésben, miután a chipgyártó súlyos profit warninggal tette helyre a piaci várakozásokat. A menedzsment szerint az árbevétel 10 százalékkal esett vissza a harmadik negyedévben a megelőző negyedévhez képest, míg korábban úgy becsülte, negyedéves alapon valahol 3 százalékos zsugorodás és 1 százalékos bővülés között lehet az árbevétel változása.

A cég szerint a vártnál gyengébben alakult a kereslet minden termékszegmensben, emiatt esett ilyen drasztikusan az árbevétel. A harmadik negyedévben a bruttó margin csupán 31 százalék lesz a korábban prognosztizált 44 százalék helyett. A korábban vártnál lényegesen gyengébb profitokban egy 100 millió dolláros készletleírás is szerepet játszik, ami szintén a rendkívül gyenge keresletre utal. A cég problémáit jól tükrözi, hogy szeptemberben elhagyta a vállalatot a korábban biztos pillérnek tekintett pénzügyi igazgató is.

Az AMD az év eleji szintekhez képest több mint 40 százalékot esett, ami különösen annak tükrében hátborzongató, hogy az év első felében még 40 százalékos emelkedést mutatott az évkezdéshez képest.

Az AMD és az Intel relatív teljesítménye év eleje óta (%)

Az AMD helyzetjelentése szépen egybevág a más piaci szereplők által megfogalmazott kilátásokkal. Az AMD legszorosabb versenytársa, az Intel egy hónappal ezelőtt lombozta le a kedélyeket a saját profit warningjával (az árbevétel a korábban jelzett 13,8-14,8 milliárd dollár helyett csupán 12,9-13,5 milliárd dollár lehet), miközben a világ egyik legnagyobb PC-gyártója, a HP is egy kemény profit warning mellett arra figyelmeztette a befektetőket a közelmúltban, hogy akár évekig sem tud újabb növekvő pályára állni. Az Intel és HP is éves mélypontok közelében mozog.

A Gartner tegnap megjelent adatai alapján a globális PC-értékesítések éves összevetésben 4,7 százalékkal zsugorodtak, míg negyedéves alapon is csak stagnáltak. A PC-piac növekedése 2012-ben évtizedes mélypontra zuhant, 2012 első három negyedévében csupán 1 százalékkal nőtt az eladott készülékek száma 2011 azonos időszakához képest. A teljes éves értékesítés 2001 óta először akár csökkenést is mutathat.

A chipgyártók számára egyedül a mobilkészülékek (okostelefonok és táblagépek) piacának bővülése hozhatna némi megkönnyebülést, de ezen a piacon a PC-éra legnagyobb játékosai, így az Intel és az AMD eddig nem tudta igazán megvetni a lábát.