Készen állnak a spanyolok

Vágólapra másolva!
A spanyol kormány felkészült rá, hogy mentőcsomagért folyamodjon, ami az ECB számára lehetővé tenné spanyol állampapírok vásárlását. Ez a lépés azonban befolyásolhatja a többi periférikus európai ország kötvényhozamait is. Jelenleg a tíz éves spanyol állampapírhozamok 5,8 százalékon vannak, ami 4,3 százalékponttal magasabb, mint német megfelelője.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi értesülések szerint Spanyolország készen áll, hogy pénzügyi segítséget kérjen az Európai Uniótól. Az elmúlt hónapokban átgondolt lépések sorát láthattuk a spanyoloktól, melyek mind arra mutattak, hogy felkészülnek a további mentőcsomag megszerzéséhez szükséges feltételekre.

Nyár elején Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök még arról beszélt, elképzelhetetlennek tartja, hogy újabb mentőcsomagra lenne szükség, miután június elején bejelentették, hogy külső segítséget vesznek igénybe a spanyol bankok megsegítéséhez.

A helyzet most azonban úgy fest, hogy a szeptember végén bejelentett 43 törvényből álló reformcsomag az egyik állomás volt azon az úton, hogy közeledjenek az álláspontok egy újabb mentőcsomag megítéléséhez.

A Financial Times spanyol gazdasági minisztériumi forrásokra hivatkozva azt adta hírül, hogy a spanyolok egy biztonsági hitelkeretért folyamodnának az ESM alaphoz, melyet nem feltétlenül szeretnének lehívni. Ezzel viszont teljesülne az előfeltétele, hogy az ECB vásárolhasson Spanyolország állampapírjaiból (elvileg korlátlan mennyiségben), felnyomva ezzel annak árát, és alacsonyabb szinten tartva a hozamokat.

Az ügy túlnyúlik a spanyolokon

A spanyolok egyelőre kivárnak, mivel a lépés hatással lehet más periférikus európai országok kötvényhozamaira is, mint például Olaszországéra. Elképzelhető, hogy a spanyol mentőcsomag hivatalossá válása átirányítaná a figyelmet az olaszok problémáira, és hirtelen kockázatosabbnak tűnne állampapírjaik megvásárlása, ami az olasz kormánynak is gondokat okozna, akár őket is mentőcsomagra kényszerítené.

A spanyol forrás azt is megemlíti, hogy elfordulhat az a forgatókönyv is, hogy az ECB-nek egyáltalán nem kell bevásárolnia spanyol kötvényekből, mivel a piac beárazza a központi bank közbelépésének lehetőségét, automatikusan lefelé nyomva ezzel a hozamokat. A spanyol kötvényhozamok év eleje óta így is jelentősen estek, jelenleg 5,8 százalék körül mozognak.

A tíz éves spanyol és a német állapapírhozamok alakulása (%)