Óriás felvásárlás az olajszektorban

Vágólapra másolva!
Sikerrel zárultak a tárgyalások az Exxon Mobil és a Celtic Exploration között, mely után bejelentették, hogy az Exxon 3,1 milliárd dollárért felvásárolja a kanadai olajtársaságot.
Vágólapra másolva!

Az Exxon Mobil olajtársaság szerdán bejelentette, hogy felvásárolja a kanadai Celtic Exploration vállalatot, hogy kiterjessze kanadai érdekeltségeit. Az üzlet keretében 3,1 milliárd dollárt fizetnek a Celtic tulajdonosainak, ami 24,5 dolláros részvényenkénti árat jelent. Az ár 35 százalékos prémiumot tartalmaz a Celtic papírjainak 18,12 dolláros torontói tőzsdén jegyzett keddi záró árfolyamához képest.

A felvásárlás után egy új vállalat is létrejön, a Spinco, amit a Celtic jelenlegi vezetősége fog irányítani és 90 százalékban a gáz- 10 százalékban pedig az olaj kitermelésre fogják helyezni a hangsúlyt. A Celtic részvényesei minden egyes részvényük után fél darab Spinco részvényt fognak kapni az alapítás keretében.

Az Exxon a vételárért cserébe körülbelül 700 ezer hold földet kap Albertában a Celtictől, amivel tovább terjeszkedik Ésazk-Amerikában. Piacnyitás előtt az Exxon papírjai 92,38 dolláron állnak a new-york-i tőzsdén.

Exxon Mobil (NYSE)

Forrás: [origo]