Jól jövedelmeztek a fánkok a harmadik negyedévben is

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozástól némileg elmaradó árbevételről, azonban erősebb egy részvényre jutó eredményről számolt be a Dunkin' Donuts. A cég menedzsmentje megnövelte az idei évre vonatkozó eredmény várakozását, bár az árbevétel növekedési üteme enyhén gyengébb lehet a korábbi 7-8 százalékos előrejelzésnél. A részvényárfolyam pozitívan reagált és majdnem 2 százalékos emelkedésben fejezte be a tegnapi kereskedést. 
Vágólapra másolva!
A Dunkin' Brands csoport franchise rendszerben működteti a Dunkin' Donuts és a Baskin-Robbins éttermeket világszerte. Míg az előbbi boltokban fánkokat, addig az utóbbi üzletekben fagylaltot árusítanak. A Dunkin' Donuts főként az Egyesült Államokban elterjedt (bár jelen van Európában és Ázsiában is), az utóbbinak pedig nagyobb az Egyesült Államokon kívüli jelenléte. A cégcsoport tavaly júliusban debütált a tőzsdén.


Jól jövedelmeznek a fánkok

A tavaly júliusban tőzsdére lépő gyorsétterem-lánc éves alapon 5 százalékkal, 171,7 millió dollárra növelte bevételeit, ami némileg elmaradt az elemzők 174,9 milliós várakozásától. A 0,37 centes egy részvényre jutó eredmény azonban túlszárnyalta az elemzői 0,35 centes előrejelzést. A cég az eredményből 15 centes negyedéves osztalékot fizet ki azoknak a tulajdonosoknak, akik november 5-én birtokolják a részvényeket.

A növekvő árbevétel hátterében a már egy éve is működő üzletek forgalmának 2,8 százalékos növekedése állt. Ez annak is köszönhető, hogy egyre inkább megpróbál a cég a fánkokon kívül egyéb termékek értékesítésére is fókuszálni, hogy a forgalom ne csak a reggeli órákban legyen erős. A fagyizók forgalmát a nyári időszakban az új "hónap íze" termékek és az ezekből készített turmixitalok dobták meg.

Forrás: [origo]

A harmadik negyedévben 187 új üzletet nyitottak a franchise partnerek világszerte, így jelenleg már 17 203 üzlet tartozik világszerte a Dunkin' Brands csoporthoz.

A növekedés fennmaradását várják

A menedzsment várakozása szerint az idei évben összességében 4-5 százalék körül növekedhet a Dunkin' Donuts, míg 2-4 százalékkal a Baskin-Robins üzletek értékesítése. Az idei évben várhatóan 620-710 új üzlettel bővül a franchise, ráadásul a fánkárusító egységek száma a korábban várthoz képest jobban, 280-300 egységgel növekedhet.

A működési eredmény kétszámjegyű növekedése az eddigi tervek szerint tartható lesz, azonban a cég bevétele a korábbi 7-8 százalékos várakozással szemben inkább csak 6-7 százalék körül alakulhat a jelentés szerint. Ennek az az oka, hogy az egyik beszállítóval újratárgyalt szállítási feltételek miatt egy egyszeri késés történik a bevétel számviteli elszámolásában. Ez a hatás a negyedik negyedéves számokon lesz tetten érhető.

A korrigált egy részvényre jutó eredmény várakozását azonban növelte a menedzsment, és a korábbi 1,22-1,25 dollár helyett 1,25-1,27 dollárt várnak az egész évre vonatkozóan, ami 33-35 százalékos éves növekedést jelentene.

Dunkin' Brands

Forrás: [origo]