Rosszul állnak a cégek a hitelkérelemhez

Vágólapra másolva!
Tévesen súlyozza a magyarországi vállalkozások többsége a bankok által a hitelképesség megállapításához figyelembe vett szempontokat, és ez a hitelkérelmeik sikerességét is befolyásolja.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a pénzügyi adatok, hanem az üzleti szempontok is sokat számítanak egy vállalati hitel elbírálása során, de a tapasztalatok szerint a cégek ezzel gyakran nincsenek tisztában - áll a K&H Bank pénteki közleményében.

A bankok által figyelembe vett ilyen tényezők közé tartozik "a tulajdonosi háttér, a menedzsment szerkezete, a vállalat piaci pozíciója, sőt a nyújtott termék vagy szolgáltatás egyedisége és a vevők összetétele is" - idézte a közlemény Suba Leventét, a pénzintézet regionális vállalati alközpontjának vezetőjét, aki egy szakmai konferencián beszélt minderről.

Hozzátette azt is, hogy a hitel biztosítékául szolgáló tárgyi fedezetnek viszont általában túlzott jelentőséget tulajdonítanak a cégek. Holott annak szerepe másodlagos: csak a bank által nyújtott hitel tőkelekötési igényének meghatározásához szükséges, nem a hitelképesség megállapításához.

A K&H emlékeztet arra, hogy jelenleg Magyarországon a vállalati hitelállomány megközelítőleg az egy évvel ezelőtti szinten van, és a növekedési kilátások miatt rövid távon nem várható a hitelkereslet jelentős fokozódása. "A gyenge belső fogyasztás, valamint a szűkülő exportpiacok miatt a cégek sok esetben még a meglévő kapacitásukat sem használják ki teljes mértékben, ezért a beruházások alacsony szintje, és ezzel együtt a vállalati hitelek iránti szűk kereslet feltehetően rövid távon nem fog látványosan javulni" - állapítja meg a közlemény.