Matolcsy: Jövőre jön a fordulat

Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági miniszter szerint a gazdasági növekedés jelenleg lassú, de jövőre jön a fordulópont. A fellendülést többek között az autóipar és zöld iparágak hozhatják el.
Vágólapra másolva!

Költségvetési kiigazításnak vége, jövőre lesz a fordulópont a magyar gazdaságban, akkor megindul a GDP növekedése - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) hétfői rendezvényén.

A miniszter felsorolta, mely ágazatokra támaszkodik majd a gazdaság a következő években. Az autógyártás és az elektronikai ágazat mellett az innovációt, a mezőgazdaságot, az egészségipart, a logisztikát, a szolgáltatásokat és a zöld iparágakat említette Matolcsy, aki elismerte, hogy jelenleg Magyarországon alacsony a beruházási ráta, és lassú a GDP-növekedés. Hozzátette, ha a részletes adatokat nézzük, akkor láthatóak a növekedésre utaló jelek. A miniszter ugyanakkor nem mondott konkrétumokat ezzel kapcsolatban.

Mások is átvehetik?

A nemzetgazdasági miniszter előadásában közölte, a várható növekedés alapja a stabil politikai és költségvetési helyzet lesz. Matolcsy azt is elmondta, hogy a kormány az államadósság leszorítása és új állások létrehozása érdekében nemcsak hagyományos, hanem újszerű, szokatlan lépéseket is tett.

Szerinte ezeket az eszközöket a jövőben más uniós államok is alkalmazni fogják. Matolcsy azt mondta, hogy a konszolidáció keretében a politikai stabilitást megőrizte a kormány, ez pedig az unortodox lépéseknek köszönhető. Elismerte azonban, hogy a folyamat során egyes ágazatok, az energiaipar, a távközlési és a kereskedelmi ágazat szereplőinek komoly terhet kellett felvállalniuk.

Közép-Európa lehetne a motor

A világ legnagyobb gazdasági központjaival, Ázsiával, Európával, Észak-Amerikával is kapcsolatban van Magyarország, amely azt szeretné elérni, hogy Közép-Európa legyen az európai gazdaság motorja a jövőben - mondta a miniszter. Az adózásról pedig azt mondta, a kormány célja, hogy a fogyasztást terhelő adót növelni kell, ezzel párhuzamosan a jövedelemre rakódó adókat pedig csökkenteni szeretnék.

Bár a kormány politikáját sokan bírálják, külföldön és belföldön egyaránt, a rendezvényen elmaradtak az igazán kemény kérdések. Az egyik résztvevő azt kérdezte: miért kap olyan kevés pénzt az egészségügyi ágazat, miközben a kormány az egészségipart, egészségügyet kiemelt területként említi. Matolcsy válaszában kifejtette, jövőre többletforrást kap majd az ágazat, a 2014 és 2020 közötti időszakban pedig jelentős forrásokat biztosítanak majd a szektornak.