Belebukott a botrányba az Apple igazgatója

Vágólapra másolva!
Átvariálja a menedzsmentjét az Apple, a felsővezetésből két, erősen megosztó személyiség is távozik. A mobilszoftverek fejlesztéséért felelős Scott Forstallnak a csúfos bukást hozó térképszoftver miatt kellett lemondania.
Vágólapra másolva!

Két fontos vezető is távozni kényszerül az Apple (Nasdaq) menedzsmentjéből, a felelősségi köreiket pedig a megmaradó többi topmenedzser között osztja szét Tim Cook, a cég vezérigazgatója. A két távozó vezető az iPhone-ok és iPadek szoftvereiért felelős Scott Forstall és az Apple saját üzlethálózatát irányító John Browett.

A Bloomberg értesülései szerint Forstallt kifejezetten kényszerítette Cook a távozásra. Az utolsó csepp az Apple térképszolgáltatásának csúfos bukása lehetett, ami a legújabb iPhone modell piaci debütálását is jelentősen elhomályosította. Forstall megtagadta, hogy ő jegyezze az emiatti bocsánatkérő levelet, amit így Cooknak kellett aláírnia. Forstall egyébként is megosztó személyiség volt a menedzsmentben, sok feszültség forrásának tekintették a cégen belül.

John Browett nem számít régi motorosnak a cégnél, csak idén áprilisban csatlakozott, miután Ron Johnson, a cég legendás üzlethálózatának arculatát megalkotó vezető a JC Penney vezérigazgatói posztjára távozott. Browett viszonylag hamar összerúgta a port a cégen belül sokakkal, mert homlokegyenest ellentétes stratégiát képviselt.

A menedzsment határozott átalakítása egyfelől jelzi, hogy nincs minden rendben a cég háza táján, másfelől viszont ígéretes lehetőséget jelent arra, hogy az elmúlt időben jelentkező gyengeségeket kiköszörülje a menedzsment. Ezek között valóban a mobilszoftver volt az egyik leginkább kritikus pont, az iOs és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások mindinkább elavultnak kezdenek tűnni a rendkívül gyorsan fejlődő androidos megoldások mellett.

Az amerikai piacok ugyan hétfőn és kedden zárva tartanak a Sandy hurrikán miatt, az Apple részvényei a franfkfurti Xetrán is forognak, így láthatunk árfolyamreakciót a bejelentésekre.