Vágólapra másolva!
Továbbra is az amerikai elnökválasztás körüli nyugtalanság és a görög parlamenti szavazás miatti aggodalmak határozzák meg a piacokon a hangulatot, aminek következtében mínuszban tartózkodnak az európai részvényindexek. A pesszimista hangulat a tengerentúlra is átragadt, ahol nyitás után lefelé vették az irányt a piacok. Itthon a BUX visszajött a negatív tartományból, és többek között a MOL jó teljesítményének köszönhetően enyhe pluszban mozog. Az európai borús hangulatot látva a forint is elgyengült a főbb devizákkal szemben. Olvassa el déli piaci összefoglalónkat is: Híznak a mínuszok Európában
Vágólapra másolva!

Visszajött a mínuszokból a BUX

Az Európában uralkodó pesszimista hangulat ellenére sikerült felállnia a padlóról a magyar tőzsde indexének, amely minimálisan a pozitív tartományban tartózkodik piaczárás előtt. A BUX erősödése a blue-chipek emelkedésének köszönhető, amelyek az OTP kivétel a napközbeni mínuszokból felfelé vették az irányt. A MOL 1,1 százalékos pluszban mozog, az Egis jelenleg 0,1 százalékos drágulást mutat, míg a Magyar Telekom pénteki záróértéke körül tanyázik. Egyedüli kivételt a legnagyobb magyar bank részvényei jelentenek, amelyek 0,8 százalékot gyengültek idáig.

Az E-Star részvények is veszítettek értékükből, mivel a reggeli 15 százalékos emelkedés délutánra 10 százalékos mínuszba fordult át. A befektetők valószínűleg napközben értékelhették reálisan a cég rendkívüli közgyűlésén elhangzottakat, mely szerint a rövid távú működés biztosításához szükség lesz külső finanszírozási források bevonására.

Forrás: [origo]

Az OTP emelkedését gátolhatja az MNB ma megjelent pénzügyi stabilitási jelentése, mely szerint a magyar bankrendszer likviditása és tőkehelyzete erős, de 2015-ig a vállalati és a lakossági szektorban nem várható érdemi hitelállomány-növekedés. A pénzügyi rendszer jövedelmezőségi kilátásai a romló portfolióminőség és a magas adóterhelés miatt kedvezőtlenek, ezért a szektor nem támogatja hitelezéssel a gazdasági növekedését. 2010 januárjától 2012 közepéig 1400 milliárd forinttal csökkent a vállalati hitelállomány és az MNB prognózisa szerint 2014 végéig további 960 milliárddal zsugorodhat.

A bankszektor helyzete a múlt héten bejelentett önkormányzati adósságátvállalással tovább romolhat, mivel az adósságon a hitelezőknek valamilyen veszteségleírást is el kell majd szenvedniük. A KBC Equitas elemzőinek előzetes becslése szerint az OTP-nél ez egyszeri 32-40 milliárd forintos leírást jelenthet.

A forint árfolyama a reggeli erősödés után a kedvezőtlen nemzetközi hangulatban gyengülni kezdett, és a 283-as szintek felé vette az irányt az euróval szemben. A magyar fizetőeszköz a dtöbbi devizával szemben is veszített értékéből, jelenleg 221,3 körül mozognak a dollár/forint jegyzések, míg egy svájci frankért már 234,3 forintot kérnek.

Piaczárás után érdemes a ma induló gyorsjelentési szezon keretében először jelentő Graphisoft Park számaira is odafigyelni, míg holnap hajnalban a Richter ad számot harmadik negyedéves eredményéről.

EURHUF

Forrás: [origo]

Görög aggodalmak miatt csúszik lefelé Európa

Továbbra is a negatív tartományban tartózkodnak az európai részvényindexek. A hangulatot változatlanul a jövő évi görög költségvetés megszavazása körüli aggodalmak, valamint a holnapi amerikai elnökválasztás miatti nyugtalanság határozza meg. Mint beszámoltunk róla, a görög kormány ma terjesztette be új, 13,5 milliárd eurós költségvetési megszorító csomagját, amelynek át kell mennie ahhoz, hogy az ország megkaphassa a következő, 31,5 milliárd eurós hitelrészletet. Negatív kimenet esetén az eurózónából való kilépés lehetősége is felmerülhet a görög kormányfő tegnapi beszéde szerint.

Ezen túl a mai spanyol munkanélküliségi adatok is kedvezőtlen képet festenek, mivel 2,7 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma októberben egy hónap alatt.

Az európai piacokon a leggyengébben a spanyol és az olasz index mozog, de a többi tőzsdén sincs ok az örömre, a legjobban teljesítő angol FTSE is fél százalékos mínuszban tartózkodik. A szektorok közül a legnagyobb veszteséget a közműcégek és a pénzügyi vállalatok papírjai kénytelenek elszenvedni, amelyek egyaránt 1,1 százalékot veszítettek értékükből.

Forrás: [origo]

A Ryanair papírjai kissé visszaadtak délelőtti előnyükből, de még mindig több mint 6 százalékos pluszban tartózkodnak. A befektetők a fapados légitársaság esetében a kedvező gyorsjelentési számoknak örülhettek meg, ráadásul a cég megemelte éves profitvárakozását is.

Ryanair (LSE)

Forrás: [origo]

Kapaszkodik az Apple

Az európai piacokon uralkodó pesszimizmus a tengerentúlra is átragadt, és emiatt lefelé vették az irányt az amerikai részvényindexek. Ezzel tovább folytatódik a néhány hét óta tartó lejtmenet. A leggyengébben az S&P teljesít, melyet a közmű és távközlési cégek papírjainak esése húz lejjebb.

A befektetők a keddi amerikai elnökválasztás miatt lehetnek nyugtalanok, a holnapi választások kimenetele jelentősen befolyásolhatja a részvénypiacok teljesítményét is. Elemzésünk szerint az Obama-éra az amerikai választási ciklusok történetének ötödik legerősebb részvénypiaci fellendülését hozta 1900 óta. Ezen túl a demokrata elnökök regnálása idején magasabb a GDP növekedés, mint a republikánusok idején. A legfrisebb kimutatások szerint Obama és Romney fej-fej mellett halad, bár a kulcsállamokban a jelenlegi elnök jobban áll.

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

A vállalati hírek közül fontos megemlíteni, hogy az Apple részvényeknek úgy néz ki, sikerül kikecmeregniük a múlt héten látott mínuszokból. A legnagyobb technológiai cég papírjai már 1,4 százalékos pluszban tartózkodnak, melyek emelkedést segítheti az a bejelentés, hogy 3 millió iPadet sikerült eladniuk a hétvégén az új iPad mini és a negyedik generációs iPad bemutatása óta. A társaság részvényei így megindulhatnak a 600 dolláros árszint felé, amely alá a múlt héten kerültek a vállalat körüli pesszimista hangulat miatt.

Apple (Nasdaq)

Forrás: [origo]

A közelgő elnökválasztás miatt sem állt le Amerikában a gyorsjelentési szezon, a Time Warner például jelentős, harmadik negyedéves profitnövekedésről számolt be. Az USA második legnagyobb kábeltévé szolgáltatója 808 millió dolláros nyereséget ért el a harmadik negyedévben, ami több mint a duplája a tavalyi 356 millió dollárnak. A cég árbevétele 9 százalékkal, 5,36 milliárd dollárra nőtt egy év alatt, szemben az elemzők által várt 5,39 milliárddal. Az egy részvényre jutó nyereség 1,34 dolláron alakult, miközben a várakozások 1,32 dollárról szóltak. Az árbevétel elmaradása 140 ezer előfizető elvesztése miatt következhetett be, miközben az elemzők csak 128 ezres csökkenésre számítottak. A papírok nem mutatnak jelentős elmozdulást, fél százalék körüli mínuszban mozognak.

Time Warner (NYSE)

Forrás: [origo]

A Transocean növekvő veszteségekről adott számot, ugyanis a társaság harmadik negyedéves vesztesége 381 millió dolláron alakult, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 32 millió dollárral. A cég eszközeladásoktól megtisztított egy részvényre jutó nyeresége viszont jól sikerült, 1,37 dollárra nőtt a tavalyi harmadik negyedéves 11 centről, míg a bevételek 23 százalékkal, 2,44 milliárd dollárra emelkedtek. Az elemzők 76 centes EPS-t és 2,53 milliárd dolláros árbevételt vártak. A befektetők örülhettek a felemás eredményeknek, ugyanis a papírok 5,5 százalékos pluszban tartózkodnak a New-York-i tőzsdén.

Transocean (NYSE)

Forrás: [origo]