Vágólapra másolva!
Az európai recesszió mélyülését jelzik előre a ma közölt makro adatok, mivel a régió vezető gazdaságai továbbra is visszaesést mutatnak többek között a szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindex októberi alakulása szerint. Ezen túl egyre közelebb kerülhet Spanyolország egy külső mentőcsomaghoz, miután az Európai Bizottság legfrissebb prognózisai borús képet festenek a spanyol gazdaság alakulásáról. Mindezek ellenére pluszban tartózkodnak az európai részvényindexek, amelyek így az elmúlt napok veszteségeit kompenzálhatják. Itthon a BUX szintén minimális erősödést mutat, amelyet az OTP emelkedése, valamint a jól sikerült 3 hónapos dkj aukció segíthet.Olvassa el reggeli piaci összefoglalóinkat is:Kivárásra játszanak a befektetők EurópábanElnökválasztás előtt pluszban Amerika
Vágólapra másolva!

Javult a kép a Richternél

Az európai piacokon uralkodó jó hangulat Magyarországra is átragadhatott, ugyanis a blue-chipek vezetésével enyhe pluszban tartózkodik a magyar részvényindex. A főbb papírok közül a MOL kifulladni látszik, már csak 0,1 százalékos drágulást mutat az olajpapír, de még mindig hét hónapos csúcsa körül mozog. Ezzel szemben az OTP tovább erősödik, és 0,9 százalékos pluszban tartózkodik. A Richternek sikerült visszajönnie a rosszabb gyorsjelentése után összeszedett mínuszokból, és a gyógyszergyártó részvényei jelenleg 0,2 százalékos pluszban tanyáznak.

A feltámadást valószínűleg itt az segíthette, hogy a cég javított idei bevételi előrejelzésén a gyorsjelentést követő elemzői sajtótájékoztatón elhangzottak szerint. Elmondták, hogy az idei év értékesítésében 3 százalékos bővülés várható az eddig előrejelzett stagnálással szemben.

Forrás: [origo]

A forint továbbra is reggeli árszintjei körül tartózkodik a főbb devizákkal szemben. Az euró/forint kurzusa kisebb erősödés után 282,6 körül mozog, míg egy dollárért változatlanul 221,3, egy svájci frankért pedig 234,2 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]

Jól sikerült az ÁKK mai háromhónapos diszkontkincstárjegy aukciója, ugyanis a meghirdetett 50 milliárd forintnyi papírra 85 milliárdnyi vételi ajánlat érkezett, amiből az összes meghirdetett mennyiséget elfogadták vételre. Az átlaghozam 6,06 százalékon alakult,, amely így egyéves aukciós mélypontnak felel meg. Ez 8 bázisponttal magasabb a tegnapi referenciahozamnál, de 9 bázisponttal kisebb, mint a múlt heti aukción kialakult átlaghozam.

További visszaesés várható Európában

A kiábrándító makro adatok, a holnapi kulcsfontosságú görög költségvetési szavazás, valamint a mai amerikai elnökválasztás miatti bizonytalanságok ellenére erősödést mutatnak a főbb európai részvényindexek, amelyek így visszahoznak valamennyit az elmúlt napok zuhanásából. A reggeli iránykeresés határozott emelkedésbe váltott át, és a piacok egyaránt 0,6-0,8 százalékkal kerültek feljebb.

Az európai szektorok közül a technológiai és telekommunikációs cégek papírjai teljesítenek a legjobban, amelyek 1, illetve 0,9 százalékos pluszban mozognak. Ezzel szemben a fogyasztói javakat gyártó vállalatok továbbra is lemaradásban vannak, de legalább sikerült kikecmeregniük a reggeli mínuszokból, és enyhe emelkedést mutatnak.

Forrás: [origo]

A ma közölt makro adatok szerint tovább mélyülhet Európa recessziója, ugyanis a Markit Economics szerint a régió vezető gazdaságai továbbra is visszaesést mutatnak.

Az eurózóna szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindexe októberben 45,7 pontra zuhant a szeptemberi 46,1-es értékről. Ez alulmúlja az előzetes várt 45,8-as értéket is, és azt mutatja, hogy a gazdasági aktivitás kilenc hónapja folyamatosan csökken a zónán belül.

Németországban az index értéke 47,7 pontra csökkent a szeptemberi 49,3 pontról, ami szintén elmaradt a várt 48,1-as értéktől. A német ipari megrendelések is 3,3 százalékkal estek szeptemberben a várt 0,4 százalékos visszaesés helyett.

A francia kompozit beszerzési menedzserindex szintén alulmúlta a várakozásokat, csak 43,5 ponton alakult az előzetesen jósolt 44,8-as értéktől. Kisebb optimizmusra adhat okot, hogy a szeptemberi 43,2-es érték után enyhe növekedést mutat a gazdasági aktivitás.

Az eurózóna szeptemberi termelői árindexe 2,7 százalékos emelkedést mutat egy év alatt, ami enyhén magasabb a 2,6 százalékos várakozásoknál, és megegyezik az augusztusi termelői árak emelkedésével.

A mai brit makro adatok is csalódást okoztak, ugyanis az ottani ipari termelés 1,7 százalékkal zsugorodott szeptemberben az előző havi fél százalékos visszaesés után. Ez szintén alulmúlja az elemzői várakozásokat, amelyek ennél jóval kisebb, 0,6 százalékos csökkenést jeleztek előre.

Ezen túl az Európai Bizottság borúsabb képet fest a spanyol gazdaság jövő évi alakulásáról. A legfrissebb elemzésük szerint Spanyolország gazdasága másfél százalékkal zsugorodhat 2013-ban, ami jelentősen nagyobb visszaesésnek tekinthető a spanyol kormány által jósolt fél százalékos csökkenésnél. Az idei évre vonatkozó prognózisok szerint idén 1,6 százalékos lehet a recesszió. Ez tovább súlyosbíthatja a már amúgy is rekord magas munkanélküliséggel küzdő ország problémáit.

A bizottság szerint a spanyol költségvetési hiány idén 8 százalékos, míg jövőre 6 százalékos lehet, ami jelentősen magasabb az Európai Unió által kívánatosnak vélt 3 százaléknál. Ezek következtében Madrid közelebb kerülhet egy európai segélycsomaghoz.

A rosszabb makro adatok nem segítették az euró feltámadását, amely továbbra is kéthavi mélypontja körül tanyázik a dollárral szemben, melyben szerepe lehet az amerikai fizetőeszköz menedékdeviza jellegének is. Ez azt jelenti, hogy a befektetők a kockázatkerülés miatt biztonságosabb eszközöket kezdenek el vásárolni, amilyennek a dollár is tekinthető.

EURUSD

Forrás: [origo]

Erősödik a BMW, nincs meglepetés a Telefónica leányánál

A BMW részvényeinek sikerült felkapaszkodniuk a reggeli mínuszok után, és délre már 0,3 százalékos erősödést mutatnak. A befektetők valószínűleg most kezdhetik értékelni az autógyártó kedvező gyorsjelentési számait, melyben a cég a vártnál jobb harmadik negyedéves profitról és árbevételről számolt be.

BMW (Xetra)

Forrás: [origo]

A folytatódó gyorsjelentési szezonban a Telefónica cseh leányvállalata az elemzői konszenzussal megegyező számokat tett közzé. Ezek szerint a vállalat nyeresége 20 százalékkal nőtt egy év alatt a harmadik negyedévben, míg az árbevétel 3,8 százalékkal lett alacsonyabb ez időszak alatt, mint az egy évvel korábbi. Ezen túl a menedzsment megerősítette 2012-es előrelejzéseit. A bejelentések nem okoztak nagyobb árfolyamelmozdulást, mivel összhangban voltak a várakozásokkal.

Telefónica O2 CR (Prague SE)

Forrás: [origo]