Ezt figyeld, csúcson a Nyomda pénzállománya!

Vágólapra másolva!
A visszafogott elemzői várakozásokkal nagyjából egyező árbevételről és nettó eredményről, azonban visszaeső működési eredménysorokról számolt be tegnap tőzsdezárás utáni jelentésében az Állami Nyomda. A befektetőket azonban jobban érdekelheti, hogy a cég a készpénzállománya alapján akár már most is könnyedén kifizethetné a tavalyi 44 forintos osztalékot, mivel a részvényenkénti nettó pénzállomány 63 forintra növekedett a harmadik negyedév végére.
Vágólapra másolva!

Az árbevétel és a nettó eredmény nem okozott nagy meglepetést az Állami Nyomda negyedéves gyorsjelentésében. Véleményünk szerint a vártnál talán inkább valamivel gyengébb negyedéves jelentés mellett a befektetők figyelmét nem kerülheti el, hogy a cég továbbra is hitelmentesen működik és a harmadik negyedév végére a nettó készpénzállomány már 63 forintra emelkedett. Ebből már most ki tudná fizetni a cég a tavalyi 44 forintos osztalékot, ráadásul a negyedik negyedév várhatóan erősebb lesz a most publikált három hónapnál.

A társaság árbevétele 4012 millió forint lett a negyedév során, enyhén elmaradva az elemzők által várt 4080 milliós értéktől. Az export értékesítés a biztonsági termékek visszaesése miatt esett 15,4 százalékot a tavalyi harmadik negyedévhez képest, míg a hazai árbevétel a kieső népszámlálási dokumentum bevétel miatt csökkent 7,4 százalékkal.

A kamat-, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) két ellentétes hatás eredőjeként 18,8 százalékkal elmaradt az egy évvel ezelőtti értéktől. Egyrészt az eladott áruk beszerzési értéke magasabb volt a vártnál, azonban az általános költségek csökkentek éves alapon. Ezek alapján a 291 millió forintos EBITDA 12,3 százalékkal elmaradt az elemzői várakozástól, és 2010 óta nem látott 7,3 százalékos szintre csökkent az EBITDA marzs.

A nettó eredmény a várakozásokkal összhangban 107 millió forint volt a harmadik negyedévben, ami 11,6 százalékos éves növekedésnek felel meg. A gyenge működési eredmény ellenére az 5 millió forintos pénzügyi nyereség, illetve a vártnál kedvezőbb adófizetés és kisebbségi részesedés sorok járultak hozzá az éves alapon javuló nettó profithoz.
A KBC Securities elemzője szerint a 3,4-szeres EV/EBITDA alapú árazás és a 430 forintos egy részvényre jutó könyv szerinti érték (BVPS) alapján az Állami Nyomda értékeltsége még mindig túlzóan pesszimista.

Állami Nyomda