Gyorsuló esés a gabonapiacon

Vágólapra másolva!
Alacsony forgalom mellett iránykeresés zajlott a legtöbb piacon, Amerikában nem nyitott ki minden piac, és ahol volt kereskedés, ott is csak félgőzzel zajlottak az események. A Dow Jones UBS árupiaci index negyed százalékkal került lejjebb elsősorban a gabonapiaci pániknak köszönhetően.
Vágólapra másolva!

Tovább sokkolja a Chicago -i gabonapiacokat a pénteken megjelent USDA riport várakozásoknál lényegesen jobb termésátlagokról beszámoló előrejelzése. A pénteki első negatív reakciókat tegnap az amúgy csendes piacokon kiemelkedő eladási hullám követte.

A búza 3,3 %-ot esett, a kukorica és a szója 2,8 %-ot, előbbi hathetes, utóbbi öt hónapos mélypontot ért el. A kereskedőket a további áreséstől való félelem vezérelte a korábban nyitott vételi pozíciók zárására és short pozíciók megnyitására. Van honnan esni a piacoknak, mindhárom termék jól teljesített elsősorban az északi féltekét sújtószárazságnak köszönhetően. A mostani pozíciók zömmel már a következő betakarításokig próbálják megbecsülni az anyatermészet kegyességét. Pedig az igazi időjárási piac csak május június környékén szokott elkezdődni. Az idén is júniusban ugrottak meg az árak...

Búza

Forrás: [origo]

Az olaj és az arany unalmas nap végére enyhén lejjebb került zárásra és az éjszaka borúsabbá váló hangulatában folytatta a csúszást ma is. A gabonákat követő rizs kivételével a többi árupiaci termék enyhén izmosodni tudott. Egy százalék felett menetelt az alumínium, a réz és a cink is.

WTI olaj

Forrás: [origo]

Feljebb kúszott az ólom árfolyam is, amely az egyik legjobban teljesítő ipari fém az elmúlt időszakban. A júniusi mélypont óta 24 százalékkal emelkedett a jegyzése a toxikus ipari fémnek, valamint 40 %-kal rekordszintre növekedett az áremelkedésre játszó nyitott pozíciók száma szeptember eleje óta a legfontosabb piacnak számító London Metal Exchange-n.

Az ólom recesszióállóbb a többi fémmel összehasonlítva elsősorban azért, mivel a globális felhasználás fele az autók akkumulátoraiba kerül. Csakhogy nem csupán az új autókba, a régebbiekben is cserélni kell őket az aktuális gazdasági helyzet gondjai ellenére is.

Erős kereslet mutatkozik a telekommunikációs fejlesztők részéről is, a 3G- és 4G-s hálózatok fejlesztése nagyméretű és nagy ólomigényű energiatároló eszközöket igényel.

És végül Sandy is segíti az ólom árfolyamát. Az áramkiesések megnövelték a különböző hálózat független műszaki megoldások iránti keresletet, nem beszélve a sokszor pincében, alagsorban tárolt régebbi eszközök cseréjéről, amelyeket tönkretett az árvíz.

Forrás: [origo]