Miért omlott össze csütörtök reggel a Richter?

Vágólapra másolva!
Hajmeresztő zuhanásba kapcsolt a Richter csütörtökön reggel, miután kiderült, hogy a világ legnagyobb indexszolgáltatója egyszerűen kitörölte a részvényt a magyar részvénypiacot és a teljes feltörekvő piaci térséget lekövető indexeiből. Hiába volt morzsányi a részvény súlya, még így is több tízmilliárd forintnyi részvényt öntenek a piacra a külföldi alapok, ami még további eséseket is hozhat - írja elemzésében az Investor.hu.
Vágólapra másolva!

A Richter részvénye csütörtökön reggel villámgyorsan közel 8 százalékot esett arra a hírre, hogy a világ legnagyobb indexszolgáltatója, az MSCI Barra úgy döntött, törli a magyarországi és feltörekvő piaci indexeiből a Richtert. A nap végéhez közeledve továbbra is 5,3 százalékos mínuszban mozog a részvény, a forgalom pedig már megközelítette a 10 milliárd forintot.

A döntés számos hatalmas nemzetközi alapot arra késztethet, hogy gondolkodás nélkül megváljon a Richter részvényeitől - írja az Investor.hu. Ezek az eladások ugyan a legtöbb alap tőkéjéhez képest morzsányinak tűnnek, de összeadódva a Richter piaci értékének tetemes részét is kitehetik. Emiatt omlott össze az árfolyam ma reggel, a Richtertől egészen szokatlanul magas forgalom mellett.

Micsoda? Törölték a Richtert?

Az MSCI Barra szűkszavú tájékoztatása szerint december 1-jétől a Richter részvényei kikerülnek az MSCI Hungary részvényindex kosarából, és ezzel minden olyan részvényindexből is, aminek részét képezi az MSCI Hungary index.

Az MSCI Barra indexei matrjoskababaként illeszkednek egymásba: a magyar részvénypiacot leképező MSCI Hungary indexben szereplő részvények mind benne vannak a közép- és kelet-európai térség indexkosarában, ami teljes egészében a feltörekvő piaci univerzumot Kínától Oroszországon át egészen Magyarországig lefedő feltörekvő piaci index részét képezi.

Az MSCI Barra nem hozza nyilvánosságra teljes részletességgel, hogy az egyes részvények mekkora súllyal szerepelnek az indexekben, de az Investor.hu értesülései szerint a Richter a teljes feltörekvő piaci részvényindexben (MSCI Emerging Markets Index) 0,07 százalékos súlyt képvisel az átsúlyozásig, azaz november végéig.

Miért fontos ez az index dolog?

A 0,07 százalékos súly egészen elenyészőnek tűnik, mégis hatalmas pénzről van szó. Az MSCI Barra a világ legnagyobb és legelismertebb indexszolgáltatója, ami azt jelenti, hogy az általa összeállított, számított és rendszeres újrasúlyozásokkal karbantartott indexeket a világ számos jelentős intézményi befektetője - például befektetési alap - használja benchmarkként, lényegében a befektetései összehasonlító mércéjeként.

Ez azt jelenti, hogy a befektetéseik összetételét többé-kevésbé az index kosarához igazítják, és többnyire azokat a részvényeket vásárolják, amik szerepelnek az index kosarában. Speciális csoportot képeznek az indexkövető alapok, amelyek nemcsak nagyjából, hanem hajszálpontosan az indexek kosarainak megfelelően állítják össze a portfóliójukat. Ha kikerül egy részvény, akkor ők mérlegelés nélkül azonnal túladnak rajta.

Egy-egy ilyen nemzetközi portfólióban a magyar részvények súlya általában rendkívül csekély, a Richteré a már említett 0,07 százalék, de mivel hatalmas tőkéjű alapokról van szó, forintban kifejezve már ez az aprócska szelet is óriási forgalmat tud generálni a magyar tőzsdén.

Valószínűleg ennek az első jeleit láthattuk csütörtökön reggel, hiszen a külföldi alapkezelők többsége - néhány igazán nagy súlyú tulajdonost leszámítva - feltehetően gondolkodás nélkül kiszórja a náluk lévő Richter-papírokat.

Miért került ki az indexből a részvény?

Az MSCI indexeibe első ránézésre bonyolult, a lényegét tekintve viszont meglehetősen egyszerű szabályrendszer alapján kerülnek be az egyes részvények. Három lényeges szempontnak kell egy részvénynek megfelelni ahhoz, hogy egy feltörekvő piaci index kosarába kerülhessen:

• Legalább 898 millió dollár legyen a teljes kapitalizáció (az összes részvény együttes piaci értéke)
• Legalább 450 millió dollár legyen a közkézhányad (azaz a nagytulajdonosok részesedése nélkül számított érték)
• Kellően nagy legyen a likviditás

Mivel a Richter az első két szempontnak egyértelműen megfelel, valószínűleg a harmadik nem teljesül az MSCI Barra szerint. Az indexszolgáltató meglehetősen bonyolult módon határozza meg a likviditást, de a módszer lényege, hogy a részvény (speciálisan számított) átlagos forgalma elérje a piaci kapitalizáció 15 százalékát.

Felesleges kiszámolni pontosan ezt a mutatót, a Richter forgalmát ábrázolva egyértelműen szembeötlő: a Richter likviditása drasztikusan leesett az elmúlt években. Miközben 2006-2007-ben havi átlagban naponta 4-4,5 milliárd forint értékben is kereskedtek a részvénnyel, mára ez az érték 500 millió forint alá csökkent. Feltehetőleg emiatt lökte ki ilyen csúf módon az indexéből az MSCI a Richtert.