Agyonnyomja az egyszerű adózás a cégeket

Vágólapra másolva!
Több, a vállalkozások életét egyszerűsíteni tervezett újítás jön jövőre, de valójában sok kellemetlen percet okozhatnak még ezek a vállalkozóknak. Az egyszerű áfafizetéshez bonyolult adminisztráción keresztül vezet az út, a tételes adózásból nehéz a visszatérés, és cégek mehetnek tönkre, ha nem ugranak a NAV füttyentésére.
Vágólapra másolva!

Az új adótörvények többletfeladatot raknak a vállalkozások vállára, pedig a magyarországi adminisztrációs terhelés már ma is többszöröse az uniós átlagnak, és a kormány is egyszerűsítési programot hirdetett meg - írta a BDO Magyarország adótanácsadó.

Jelentősen bonyolódik például a vállalkozások áfabevallása. Január elsejétől a 2 millió forint feletti áfaösszegű számlázásnál extra adatszolgáltatást kell beadni az adó alapjáról, összegéről, a számla összegéről és a teljesítés időpontjáról mind a számla kiállítójának, mind a befogadójának. A vevőnek akkor is így kell tennie, ha az áfaérték több számlából lépi csak át a 2 millió forintot. A szabályozás az áfabevallásra nem kötelezett, evakörbe tartózókat is érinti. Tovább bonyolítja a rendszert az is, hogy a számlán ebben az esetben a vevő adószámát is fel kell tüntetni (azaz el kell kérni tőle, és feljegyezni.) A hagyományos könyvelőprogramok nem lesznek jók, azaz akinek nem lesz új programja, az további órákat bíbelődhet majd a számlákkal.

A 125 millió forint alatt számlázó kisvállalkozások életét elvileg könnyítené, hogy az áfát csak a számukra ténylegesen kifizetett összegek után vallják be, és fizetik meg. A kiszámíthatóbb pénzmozgással járó lehetőség a BDO szerint ugyanakkor számottevő plusz adminisztrációval jár. Egyrészt december végén kell bejelenteni ezt az adózási formát, addig pedig másfél hónap alatt kellene kiszámolni, megéri-e egyáltalán. Az "egyszerűbb" adózás egyben azt is jelentené, hogy a vállalkozásoknak folyamatos és naprakész, kettős nyilvántartást kellene vezetniük. Ez az adóhatóságnak könnyebb ellenőrzést jelent, de a vállalkozásnak sokat kellene vele bíbelődnie.

"A pénzforgalmi szemlélet esetében számlát csak pénzügyi teljesítéskor állíthatnak ki a cégek, a teljesítésről ugyanakkor az árbevétel könyvelése miatt szintén számviteli bizonylatot kell majd kiállítani" - világított rá a BDO Magyarország az egyszerűbb áfaadózás bonyolító hatására.

További teher, hogy a számla befogadásakor a másik félnek is ellenőriznie kell majd, vajon a számlakiállító valóban a választott adózási módnak megfelelően állította-e ki a számlát (az új adózási mód szintén kötelező eleme lesz a számláknak.). Kérdés, hogy az erre a célra használható NAV-adatbázis elérhető lesz-e a szükséges időben, ellenkező esetben csak a partnertől kért nyilatkozatra lehet majd támaszkodni.

A kormány két új, kisvállalkozóknak szánt adót is bevezet, a kisvállalati adót (kiva) és a kisadózók tételes adóját (kata). Ezek elvileg egyszerűsítenek, gyakorlatilag azonban sok kérdés merül fel miattuk. A BDO szerint például a kata esetében a kisadózói státuszt is fel kell tüntetni, és a számla befogadójának is adatot kell szolgáltatnia a NAV felé, és ehhez a könyvelési rendszert is alkalmassá kell tenni. Ha egy vállalkozó rájön, hogy mégse szeretne katás adózó lenni, akkor visszamenőleg is biztosítania kell az összehasonlíthatóságot és a folyamatosságot - írta a BDO.

Változik a székhelyhasználat igazolásának módja is. A BDO szerint már most is egyre több céghez érkezik a NAV-tól olyan nyomtatvány, amelyben az adóhatóság pótlólagos adatokat kér a székhelyhasználatra vagy a cég képviselőire vonatkozólag. Az adótanácsadó szerint itt nem is a többletfeladat okoz problémát (bár az sem kellemes), hanem az, hogy ha valaki a szűk határidő miatt késik, akkor a pénzbírság és az adószám törlése is ténylegesen alkalmazott szankció ellene.

A vállalkozásoknak február 1-jéig cégbírósági bejelentkezést kell tenniük, amelynek során igazolják székhelyhasználati jogosultságukat, és megjelölik kézbesítési megbízottjukat. Ha ezt elmulasztanák, akkor 100 ezer forinttól 10 millióig terjedő bírságot fizethetnek.