Mínuszba kerülhet jövőre a világgazdaság

Vágólapra másolva!
A Morgan Stanley elemzői szerint a legrosszabb forgatókönyv esetén globális recessziót jöhet a jövőre. A legjobb szecnárió szerint azonban 4 százalékkal növekedhet a világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Jövőre is gyengén szerepelhet a globális gazdaság, ha azonban a politikusok nem teszik meg a szükséges lépéseket, akkor sokkal rosszabb lehet a helyzet - derül ki a Morgan Stanley amerikai nagybank kedden megjelent előrejelzéséből.

A legoptimistább szcenárió 4 százalékos globális növekedéssel, a katasztrófa-forgatókönyv szerint azonban 2 százalékkal csökkenhet jövőre a globális gazdaság teljesítménye. A legpesszimistább prognózis azzal számol, hogy a költségvetési szakadék miatt az Egyesült Államok GDP-je mínuszba kerül a harmadik negyedévben, az eurózóna jegybankja pedig nem csökkenti a kamatokat és leállítja a kötvényvásárlási programot. A Morgan Stanley szakértői egyúttal azt is jelezték, ha a döntéshozók megteszik a megfelelő lépéseket, akkor elindulhat a növekedés.

Mi az a költségvetési szakadék?

A költségvetési szakadék (fiscal cliff) kifejezésnek nincs pontos magyar fordítása. Lényegében olyan, január 2-án automatikusan életbe lépő intézkedéssorozatról van szó, amely csökkenti a szövetségi költségvetés kiadásait és növeli a bevételeit. A megoldásra azért van szükség, mert 2011 ősze óta a demokraták és a republikánusok meddő vitát folytatnak arról, milyen módszerekkel csökkentsék az államadósságot - de nem kizárt, hogy Obama újraválasztása után sikerül megegyeznie a republikánus többségű kongresszusnak és a demokrata többségű szenátusnak.



Októberben közzétett előrejelzésében a Nemzetközi Valutaalap is lépéseket sürgetett, egyúttal lerontotta a prognózisait. A korábbinál 0,3 százalékponttal alacsonyabb, 3,6 százalékos világgazdasági bővülést becsült 2013-re. A szervezet szerint elsősorban az a kérdés, hogy a kilábalás húzódik-e el, vagy újabb válságba süllyedünk.

A válasz szerintük azon múlik, hogy az európai és amerikai döntéshozók képesek-e előremutató módon megbirkózni az előttük álló rövid távú kihívásokkal. Ennek értelmében az európai politikusoknak olyan intézkedésekről kell dönteniük, amelyek javítanak az euróövezet perifériájához tartozó államok pénzügyi helyzetén. "Az Európai Központi Bank megtette a maga részét, és most a nemzeti döntéshozókon a sor, hogy aktiválják az európai mentőalapot (ESM), és olyan hiteles útvonalat jelöljenek ki, amely egy bankunió bevezetéséhez és a szorosabb költségvetési integrációhoz vezet" - írták. Az amerikai politikusoknak pedig meg kell akadályozniuk a költségvetési szakadék kialakulását.