Nyakló nélkül száguldozott a francia Alcatel

alcatel, kicsi
Vágólapra másolva!
Óriási emelkedést, több mint 15 százalékos ugrást mutatott be csütörtökön piaczárás előtt néhány perccel a francia telekommunikációs cég, az Alcatel-Lucent. A vállalat bejelentette, hogy a Goldman Sachs amerikai befektetési bankkal tárgyalásokat folytat finanszírozásról. A részvény szédületes ralijában pedig nagy szerepe lehetett a short pozíciók zárásának, aminek a lehetőségére egy csütörtök reggeli cikkünkben felhívtuk a figyelmet.
Vágólapra másolva!

Közel 16 százalékos pluszban zárt csütörtökön az egyébként nyugisnak tűnő kereskedési napon a francia telekommunikációs cég, az Alcatel-Lucent. A társaság bejelentette, hogy a Goldman Sachs befektetési bankkal tárgyalásokat folytat azért, hogy megerősítsék a társaság mérlegét, finanszírozást kapjon a cég.

A Bloomberg beszámolója szerint az összeg nagysága egyelőre nem ismert, de nagy szüksége van a párizsi központú vállalatnak a forrásra, mivel folyamatosan égeti a pénzt, szabadalom és eszközeladásokat kell végrehajtania a nehéz piaci helyzete miatt. A vállalat folyamatosan vizsgálta és vizsgálja, miként tudna a szabadalmakból minél több pénzt összeszedni. 2009-ben egy megállapodást kötött az RPX céggel az Alcatel, aminek keretében 29 ezer szabadalmat licencelnek.

napon belüli grafikon

A részvény csütörtök délelőtt 23 éves mélypont környékén forgott, ráadásul a befektetők rendkívül pesszimisták voltak már korábban is részvénnyel kapcsolatban. A piacon forgó papírok több mint 15 százalékát adták kölcsön short ügyletek nyitásához, ami történelmi csúcsnak számít. Egy délelőtti cikkünkben pont azt emeltük ki, hogy érdemes az ilyen túlzott pozícionáltság miatt figyelni a céget, mert könnyen arra kényszerülhetnek a shortosok, hogy zárják vételekkel a pozíciót.

Mi az a short ügylet?

Olyan tranzakció, amikor a befektető, vagy spekuláns arra számít, hogy bizonyos értékpapír árfolyama csökken. Ekkor nem vételi pozíciót nyit, hanem eladási megbízással lép be a piacra. A tranzakció lebonyolításához általában szükség van arra, hogy a befektető kölcsönkérjen annyi részvényt, amennyit el szeretne adni. Amikor a tőzsdés lezárja egy vételi megbízással az ügyletet, akkor utána vissza tudja adni a kölcsönzött papírokat. A kölcsönzésért díjat kell fizetnie a shortosnak. Azokat a short pozíciókat, melyekhez nem kérnek kölcsön papírt és napon túlra vonatkozik, naked shortnak hívják a zsargonban, de ez több európai országban is tiltott tranzakciónak minősül.


A finanszírozási helyzet esetleges javulása miatt pedig előfordulhat, hogy a vállalat helyzete stabilizálódik, így azok, akik az árfolyameséséből akartak profitálni megváltoztathatják a véleményüket. A papír a túlzott pozícionáltság miatt kezdett száguldani. Azt sem lehet kizárni, hogy a Goldman Sachs esetleg vevőt keressen a cégre, vagy a vállalat különböző szabadalmaira, eszközeire.

Amikor a Volkswagen volt a világ legnagyobb tőzsdei cége

Az elmúlt évek legnagyobb tömeges short zárása, pontosabb a shortosok kivéreztetése (short squeeze) még 2008-ban történt meg a Volkswagen részvénnyel. Az autógyártóban a Porsche komoly részesedést szerzett és az volt a célja, hogy felvásárolja a Volkswagent. A piaci szereplők közül többeknek feltűnt, hogy a többi autógyártóval ellentétben a német cég nem akar esni a negatív piaci hangulat ellenére, így sokan úgy gondolták, ez csak időleges erőt mutathat és neki is esni kell. Ezért több befektető short pozíciókat nyitott. Az egyik hétvégén azonban bejelentették, hogy a Porsche 75 százalékos részesedéssel rendelkezik opciók és egyéb származtatott pozíciókon keresztül a Volkswagenben. Ebből pedig kiszámolták, hogy a piacon lévő részvények száma kevesebb volt, mint amennyit short miatt eladtak. Hiány alakult ki a parketten, emiatt pedig a shortokat zárni kezdték. A részvény szédületes sebességgel kezdett emelkedni, 1000 euró környékéig jutott el, ezáltal pedig a világ legnagyobb vállalatává vált egy időre a Volkswagen.

Volkswagen
Volskwagen

A tegnapi 16 százalékos megugrásból ugyan még nem következik, hogy ebben az esetben is hasonló folyamatok zajlanak majd le, mint a Volkswagen esetében, de könnyen lehet még folytatása a ralinak. Az eladási pozíciókat pedig a vételekkel zárják majd a shortosok, ami akár könnyen tovább repítheti a papírt. Érdemes nyitva tartani a szemünket!