Jobb lesz az uniós álláskereső portál

Vágólapra másolva!
Az európai álláskereső portál korszerűsítéséről döntött az Európai Bizottság, 2014-től sokkal több állást hirdetnek az EURES-en.
Vágólapra másolva!

Az európai álláskereső portál, az EURES bővítéséről és korszerűsítéséről döntött az Európai Bizottság - jelentette be Andor László foglalkoztatáspolitikáért és szociális ügyekért felelős uniós biztos. A bizottság és az Európai Gazdasági Térség munkaügyi hivatalainak együttműködésében működő internetes portál a mostani döntés értelmében elősegíti majd ez egységes európai munkaerőpiac létrejöttét, a munkavállalók mobilitásának növelését - véli az Európai Bizottság.

A változásoknak köszönhetően az Európai Bizottság szerint a munkakeresők hatékonyabban lelhetnek képességeiknek, képzettségeiknek megfelelő munkalehetőséget, az EURES pedig olyan szektorokra összpontosít majd, amelyek híján vannak a képzett munkaerő-kínálatnak, valamint támogatja majd a fiatalok számára kialakított, célzott mobilitási terveket.

A 27 uniós tagállamon kívül Norvégia, Liechtenstein, Izland és Svájc együttműködésével üzemelő EURES a jövőben aktívabban segíti majd az álláskeresőket abban, hogy igényeiknek megfelelő munkalehetőséget találjanak, a munkaadóknak pedig lehetőséget nyújt majd, hogy elvárásaiknak megfelelő pályázókra bukkanjanak. A portál a bizottság szerint a jövőben különös hangsúlyt fektet majd a fiatalokra. A honlap a munka és tanulás lehetőségét is ötvözni fogja, például gyakornoki programok is felkerülnek majd az adatbázisba.

Annak érdekében, hogy minél több meghirdetett állás kerüljön be az EURES adatbázisába, a döntés értelmében együttműködés kezdődik a munkaügyi hivatalok és a magánkézben lévő álláskereső portálok, szolgáltatások, fejvadászcégek között, mert a bizottság becslése szerint a meghirdetett állásoknak jelenleg csak mintegy 30-40 százaléka szerepel az EURES rendszerében.

A határidő, ameddig a bizottságnak és a tagállamoknak is át kell ültetniük a gyakorlatba a mostani döntést, 2014. január 1.