Visszatért az élet az árupiacokra is

Vágólapra másolva!
A dollár gyengülése és a bizakodásra okot adó gazdasági adatok felfelé hajtották az árupiaci árfolyamokat az elmúlt hét második felében. A pénteki félnapos kereskedésben meglehetősen váratlanul meglóduló amerikai részvénypiacok is segítették az emelkedést.
Vágólapra másolva!

A WTI kőolaj ára 88 dollár fölé kúszott vissza, a Brent is erősödött és 111 dollár környékén kereskednek vele. Az arany másfél hónapos csúcsán, stabilan 1750 dollár fölött jár, melnyek követte mozgását az ezüst és a többi fém is. A legnagyobb segítséget a dollárban jegyzett árupiaci termékeknek a zöldhasú pénteki jelentősebb gyengülése adta, árfolyama egy hónap után közelítette meg ismét az 1,3-as szintet az Euróhoz képest.

A november első felében elszenvedett jelentős áresést korrigálják a gabonapiacok is, a múlt héten több lépésben feljebb tudott kerülni a búza a szója és a kukorica is. Közülük a legstabilabb képet a kukorica mutatja, a 750 centes árfolyam hónapok óta egyfajta árcentrumként funkcionál.

A "reggeliző termékek"-nél, vagy ahogy az angolszász szakzsargon hívja őket, a soft-oknál már nem ilyen rózsás a kép. A cukor nem bírt a 20 centes szinttel és a keddi csúcshoz képest 4,6 százalékot zuhanva visszacsúszott a sáv másik széle felé, megközelítve ismét a 19 centes szintet. A gyapot sem szerepelt jobban, 3,5 százalékot szakadt, mivel a heti exportadatok 60 százalékkal haladták meg az előző hetit, amely július óta a legnagyobb emelkedés a piacon. Felgyorsította az esést az 50 napos mozgóátlag sikertelen áttörése miatti menekülés a piacról.

Gyapot

Forrás: [origo]

A legrosszabb képet mégis a kávé mutatja: 2010 elején járt utoljára 140 cent körül az árfolyam, ráadásul úgy, hogy egy évre rá 300 centet is megközelítette. Ha nem jön valami olyan hír, ami megtámogatja az árfolyamot, további jelentős visszaesésre is számítani lehet. Egészen 110 centig nem látszik egy komoly támasz az árfolyamban!

Kávé

Forrás: [origo]