Még szenved a német gazdaság

Vágólapra másolva!
Idén még harmatos teljesítményt vár a magyar gazdaság szempontjából kulcsfontosságú német gazdaságtól egy berlini kutatóintézet, de jövőre fellendülés jöhet.
Vágólapra másolva!

A berlini DIW gazdaságkutató intézet novemberi elemzése szerint az idei negyedik negyedévben a német gazdaság stagnálni fog, jövőre azonban megindulhat a növekedés.

A német konjunktúra lassulását elsősorban a feldolgozóipar megrendeléseit csökkentő euróövezeti és globális kereslet-visszaesésnek tulajdonítja a DIW gazdaságkutató intézet.

Kína jelentheti a kapaszkodót

"A német gazdaság jelenleg az euróövezeti és a globális kereslet csökkenésétől szenved" - mondta Ferdinand Fichtner, a DIW konjunktúrakutatási igazgatója, aki azt is elmondta, hogy a németországi vállalatok ezért beruházásaikat is visszafogták, ami szintén lassító tényező. "A keresletcsökkenés elsősorban az ipari termelést érinti. "A szolgáltatások terén nem várható jelentősebb lassulás, bár a növekedés dinamikája ezen a területen is gyengül" - tette hozzá Simon Junker, a DIW németországi témafelelőse.

"A jövedelmek kedvezően alakultak az utóbbi időkben, és a lakosság már hajlandóságot mutat pénzének elköltésére is" - mondta Ferdinand Fichtner. "A fogyasztói kereslet növekedése ezért rövid távon erőteljes növekedésösztönző hatást fejt majd ki" - tette hozzá. A viszonylag kedvező foglalkoztatási helyzet és a jövedelmek növekedése támogatja a német gazdasági konjunktúra erősödését, a befektetési aktivitás csökkenése azonban fékezi. Jövőre azonban már fejlődő régiók, elsősorban Kína keresletének növekedése miatt változik a helyzet, ezért a DIW megítélése szerint megindulhat a gazdasági növekedés.

Magyar oldal

A német gazdaság teljesítménye Magyarország szempontjából nagyon fontos, mert Németország a legjelentősebb felvevőpiaca a magyar gazdaságnak. A német és magyar gazdasági kapcsolatok fontosságára utalt Orbán Viktor miniszterelnök is, miután október közepén tárgyalt Angela Merkel német kancellárral.

A magyar kormányfő akkor közölte: az idén csökken a magyar gazdaság teljesítménye, de jövőre növekedési fordulat következik, a kormány pedig új gazdasági akcióterveket mutat be a parlamentnek. Hozzátette: a német-magyar gazdasági kapcsolatok erősségét pedig jellemzi, hogy a 2010-es kormányváltás óta német cégek csaknem 5 milliárd eurót ruháztak be Magyarországon, és 18 új gyárat építettek.