Folytatja a gazdaság élénkítését a FED

Vágólapra másolva!
A FED Bézs Könyvéből megtudhatjuk, hogy az október végén lezajlott FOMC megbeszélésen a jegybank még jobban aggódott a "fiscal-cliff" körüli bizonytalanságtól, ami egyes amerikai régiók gyenge gazdasági teljesítményén is meglátszik, illetve a munkaerőpiac is csak kis mértékben javult. A FED ennek javítása érdekében folytatja a QE3-at és átalakítja Operation Twist programját.
Vágólapra másolva!

Tegnap nyilvánosságra hozta az amerikai jegybank piaci intervencióért felelős bizottsága (FOMC) a legutóbbi üléséről szóló összefoglalót, az ún. FED Bézs Könyvet. Az október 23-24-én tartott , az USA gazdaságáról folytatott beszélgetésen a FED 12 régiójának munkatársai voltak jelen, köztük Ben Bernanke, a FED elnöke is.

A 12-ből 7 régióban gyenge termelési aktivitásról számoltak be és további kettőben vegyes a kép a gazdaság állapotáról. Legtöbben a költségvetési szakadékra ("fiscal-cliff") fogják a gazdaság gyenge teljesítményét. A technológiai, az autóalkatrész és a nehézgépeket gyártó vállalatokat érintette legrosszabbul a költségvetés körüli bizonytalanság, míg az űrtechnológia és az acélgyártás immunisnak tűnt. Összességében a munkerőpiac állapota csekély mértékben javult csupán.

GDP arányos munkanélküliség az USA-ban (%)

Ezek után nem okozott meglepetést az a tény sem, hogy a FED folytatni fogja a havi 40 milliárd dolláros jelzáloghitel alapú kötvényvásárlását, amit Ben Bernanke elnök a harmadik monetáris lazítási program bejelentésekor felvázolt. A megbeszéléseken arról is szó volt, hogy a FED átalakítaná az Operation Twist nevű piaci intervenciós programját úgy, hogy az havi 45 milliárd dollárban vásároljon állampapírokat. Korábban ezeket a vásárlásokat, amik hosszabb lejáratú állampapírokat fedtek le, rövid lejáratú kötvények eladásával ellensúlyozták, így végső soron nem növelték a forgalomban levő pénz mennyiségét.

A több mint egy hónappal a megbeszélés után megjelent Bézs Könyvre a piaci reakciót Obama elnök tegnap esti beszéde elhomályosította. A piacok a nap végén raliba kezdtek, mivel a fiscal-cliff körüli problémák megoldásához vezető út egyre világosabban látszik az amerikai elnök szerint.

S&P 500 index alakulása