Feldarabolná a HP-t a híres tőzsdei kalóz

Vágólapra másolva!
A pletykák szerint Carl Icahn, a híres részvénypiaci "kalóz" kerülgeti a Hewlett-Packardot, és éppen tekintélyes részesedést igyekszik felhalmozni a cégben. A részvény a hírre látványos szökkenéssel reagált, hiszen Icahn feltűnése azt is jelentheti, hogy a befektető rejtett értéket fedezett fel a részvényben. A múltbeli tapasztalatok alapján Icahn hol részvényesi értéket növel, hol romba dönt egészen jól menő vállalatokat.
Vágólapra másolva!

2,5 százalékos emelkedéssel zárta a héfői kereskedést a Hewlett-Packard, de jár napközben 3,5 százalék felett is, pedig a társaság 13,2 centes osztalékfizetése miatt még eséssel indult a hét. A tetszetős ugrás hátterében az állhatott, hogy elterjedt a pletyka, miszerint a neves aktivista befektető (rossz nyelvek szerint részvénypiaci kalóz), Carl Icahn épít ki nagyobb pozíciót a problémákkal küzdő számítógépgyártóban, hogy jelentős átalakításokkal igyekezzen felszabadítani a cégben rejlő részvényesi értéket. A pletykákat ugyan még nem erősítette meg senki, de a HP tegnap is meg tudta őrizni erejét, 0,7 százalékos emelkedéssel 14,26 dolláron zárt.

A HP árfolyama pénteken, hétfőn és kedden (NYSE)

10 éves mélypontról pattan az árfolyam

A HP tízéves mélyponton is járt november közepén, azóta viszont több mint 20 százalékos emelkedéssel vétette észre magát. Mindez annak dacára történt, hogy a közelmúltban jelentette be a cég, hogy a 2011 végén 10 milliárd dollárért felvásárolt brit Autonomy miatt 8,8 milliárd dolláros goodwill leírást kell végrehajtani. A pereskedések és vádaskodások még csak most kezdődnek a balul elsült akvizíció kapcsán, és hosszan elnyúló vitákra kell készülnünk.

Az mindenesetre jó jel, hogy a rossz hírek ellenére tudott tekintélyes emelkedést bemutatni a részvény, a társaságot ugyanakkor ezen kívül több probléma is sújtja. Az előző negyedéves gyorsjelentéséhez a társaság komoly profit warningot csomagolt, a menedzsment pedig arra figyelmeztetett, hogy hosszabb idő lesz talpra állítani a térdre rogyott óriást, mint korábban hihették (októberben részletes elemzést írtunk a vállalat helyzetéről)

Az elmúlt években több botrányba hajló vezérigazgató-váltást is maga mögött tudhat a cég, ami leginkább a világos stratégiai irányokon látszott meg. A HP felvásásrolta a Palmot azért, hogy a cég WebOS nevű operációs rendszerére alapozva építsen ki mobikészülék-gyártást, majd nem sokkal később beszüntette a fejlesztést. A másik jó példa, hogy a jelenlegi vezér, Meg Whitman színrelépésekor még le akarta választani a PC-gyártást, aztán visszakozott. Jelenleg úgy tűnik, hogy feltett szándéka egyben tartani a vállalatot, és minden operációt igyekszik rendbe tenni.

Szét kellene darabolni

Nem a PC-üzlet leválasztása az egyetlen feldarabolásra vonatkozó ötlet, a HP-vel kapcsolatban egyre erősebbek a hangok, hogy szét kellene választani a vállalatot, elkülönítve a még ígéretes kilátásokkal bíró, növekedésre és hatékonyságjavulásra képes üzletágakat a már leszálló ágban lévő bizniszektől. Bizonyos elemzői vélekedések szerint az egyes részek együttes értéke akár duplája is lehet annak, amit a piac jelenleg a cég egészére áraz, ha sikerül leválasztani a gyenge üzletágakat.A HP piaci kapitalizációja a válság utáni csúcsának kevesebb mint egyhatodára esett vissza, lenne tehát hová növelni az értéket.

Forrás: [origo]

A HP épp nemrégiben vesztette el a világ legnagyobb PC-gyártója címet (a trónról a Lenovo taszította le), miközben az árbevételében még szabad szemmel is látható szeletet képviselnek az egyértelműen hanyatló piacnak számító nyomtatási termékek is. A társaság az elmúlt években erre válaszként egyre nagyobb súlyt adott a vállalati szolgáltatásoknak és termékeknek, ennek részeként vásárolta fel egyébként az Autonomyt is.

Sokak szerint az HP-nek inkább az IBM példáját kellene követni, a "Big Blue" bevenéven ismert tech óriás ugyanis látszólag a súlyos szétdarabolást elkerülve állt növekvő pályára az előző évtized közepén. Ez ugyanakkor együtt járt a személyi számítógépeket gyártó üzletág értékesítésével, amit a kínai illetőségű Lenovo vásárolt meg 2004-ben. A manapság pedig Lexmarkként ismert nyomtatógyártó nem más, mint az IBM 1991-ben leválasztott üzletága, így az "IBM-modell" is valamilyen szétválasztással jár, bár az IBM láthatóan jócskán elnyújtva, több lépcsőben tisztította meg a profilját.

Ismét színre lép a kalóz

Carl Icahn feltűnése nem meglepő, hiszen a neves befektető specialitása, hogy szebb napokat is látott, de problémákkal küzdő vállalatokban vásárol akkora részesedést, ami közvetlen beleszólást enged az irányításba. Ha sikerül helyet szerezni az igazgatótanácsban, akkor Icahn igyekszik a vállalat feldarabolásával, átstrukturálásával, részleges vagy teljes értékesítésével értéket felszabadítani.

Icahnnak több látványos megmozdulása is volt a közelmúltban, ezek közül kiemelkedik a Netflix felvásárlására tett kísérlete, aminek a társaság menedzsmentje határozottan ellenállt. Icahn szintén főszerepet vállalat a Motorola Mobility értékesítésében is. A Motorola csoport mobilkészülék-gyártással foglalkozó leányát a Google vásárolta meg 12,5 milliárd dollárért, a vételár nagy része pedig a Motorola kiterjedt szabadalmi portfóliójának volt köszönhető. Carl Icahn már hónapok óta hangosan követelte, hogy a Motorola valahogyan szabadítsa fel a szabadalmakban rejlő "passzív" részvényesi értéket.

Elképzelhető, hogy ha igaznak bizonyulnak a pletykák, miszerint Icahn a HP-re vetett szemet, akkor ebben az esetben is megpróbálja a vállalat feldarabolása és részleges értékesítése felé terelni az ügyeket. Azok a befektetők, akik a HP részekre bontása mellett érvelnek, Icahn feltűnése valóban jó hír lehet, hiszen neki rengeteg tapasztalata van abban, hogy ilyen akciókat részvényesi oldalról hogyan lehet kikényszeríteni és levezényelni. Azt is hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy Icahn nem minden esetben járt sikerrel, ahogy korábbi cikkünkben is kiemeltük, volt bizony olyan is, hogy egészen jól menő céget tett tönkre a mesterkedéseivel.

Érdemes kiemelni, hogy csak rendkívül bizonytalan piaci pletykákról van szó Icahn HP-vásárlásaival kapcsolatban, hivatalos cáfolat vagy megerősítés egyelőre nem látott napvilágot.

Utolsókból lesznek az elsők?

A HP a Dow Jones index komponensei közül a leggyengébben teljesít 2012-ben, ami több elemző figyelmét is felkeltette, mondván, sokszor az utolsókóból lesznek az elsők, a legjobban elkalapált, legtöbbek által utált részvények hajlamosak a következő évben felülteljesíteni a piacot. Ugyanezt vallja George Putnam is, aki kifejezetten a nagy "feltámadásokra" fókuszáló hírlevelében a HP-t emeli ki, mint lehetséges nyertest 2013-ban - írja a Marketwatch publicistája, Mark Hulbert.

Putnam látványos párhuzamot is hoz: a Bank of America 2011 végén a legjobban utált részvények között is kiemelkedett, rengeteg elemző óvva intette a társaságtól a befektetőket, Putnam viszont a ralira esélyes részvények közül egyedüliként saját modellportfólióban is szerepeltette a részvényt. A Bank of America idén több mint 90 százalékot emelkedett a tegnapi záróár alapján. Putnam szerint a HP-re is hasonló sors várhat 2013-ban, ezért hasonlóan egy évvel ezelőtt a Bank of Americához, a "kitaszított" papírok közül egyedüliként beemelte a portfólióiba.

Bank of America (NYSE)

Érdemes persze hozzátenni, hogy a HP 2011-ben és 2010-ben is a három leggyengébb részvény között volt a Dow Jones index kosarában, a nagy feltámadás egyelőre pedig elmaradt. Az elmúlt hónapok eseményei alapján viszont valóban úgy tűnik, hogy ami rossz csak megtörténhet egy társasággal, az megtörtént, és mindenki hátat fordított már, aki csak hátat fordíthatott. Ez mindenképpen Putnam elméletét erősíti, de azért érdemes hozzátenni, hogy önmagában abból, hogy egy részvény gyengén teljesít az egyik évben, statisztikai értelemben nem következik egyértelműen, hogy a rá következő évben kiemelkedő hozamot nyújt majd.

Mindenesetre az nagyon érdekes, hogy az árfolyam esésére játszó, úgynevezett short pozíciók aránya a közkézhányadhoz képest (azaz a részvények nem nagybefektetők kezében lévő részéhez) képest renkdívül megugrott 2012-ben. Ez is arra utal, hogy egyre többen akartak az árfolyam zuhanásából profitálni, viszont a múltbeli tapasztalatok alapján amikor ezeket az eladási pozíciókat zárják a befektetők, akkor egészen látványos emelkedést tudnak azzal generálni. Elképzelhető, hogy ennek jeleit látjuk a HP-nál is.

Lehet, hogy ez a fordulat?

A HP technikai képe is valamiféle fordulat lehetőségét sejteti, de biztosat nem üzen. A tízéves mélypontról nagy lendülettel pattant fel a részvény, betöltötte az Autonomy ügy miatt keletkezett rést is, és a tegnapi nekilódulással még az 50 napos mozgóátlagot is sikerült hajszálnyival átlépnie, bár zárásra majdnem teljesen visszapüfölték alá az árfolyamot. Ígéretesnek tűnik, de mielőtt teljesen átadjuk magunkat a lelkesedésnek, érdemes kiemelni, hogy az elmúlt hónapok meredek esésében több alkalommal is láthattunk ehhez hasonló átmeneti nekibuzdulást a részvénynél, de a csökkenő trendet egyszer sem sikerült megtörni.

A trendekről szóló elméletek alapján ehhez az kellene, hogy előbb a korábbi csúcsnál magasabb csúcspontot alakítson ki az árfolyam, és ezután már ne essen vissza az előző mélypont szintjére. Erre akkor nyílhat esélye a HP-nek, ha egyszerre maga mögött tudja hagyni az 50 napos mozógátlagot, a csökkenő trendvonalat, és a legutóbbi lokális csúcspont szintjét. Kemény dió lesz, de ha kitart a tegnapi lendület, akkor akár össze is jöhet, és mivel a rossz hírek többsége úgy tűnik, beárazódott a részvénybe, akár folytatódhat is az emelkedés.

HP (NYSE)