Nem keseredtünk bele az év végébe

Vágólapra másolva!
A Gfk felmérése szerint a háztartások egy hajszállal jobbnak ítélték saját anyagi és az ország gazdasági helyzetét az év végén, pedig a többség további inflációra, a fizetése értékének csökkenésére számít, és soha nem venne fel hitelt.
Vágólapra másolva!

Minimális mértékben, de emelkedett 2012 utolsó negyedévében a fogyasztói bizalmi index - derül ki a Gfk Hungária legfrissebb felméréséből. Nőtt a vásárlási hajlandóság is, igaz, a fogyasztók várakozásai nem javultak. A kis pozitív elmozdulás mögött a kutató szerint az áll, hogy a háztartások enyhén bizakodóbban látják saját anyagi és az ország gazdasági helyzetét is.

A munkanélküliség alakulásával kapcsolatos vélekedések 2012 decemberében némiképp romlottak az előző negyedévhez képest: a megkérdezettek 53 százaléka számít a munkanélküliség növekedésére szemben a 2012 szeptemberében mért 49 százalékkal.

Az árváltozásokkal kapcsolatos, inflációs várakozások is kedvezőbb képet mutatnak az előző időszakhoz képest, bár továbbra is tízből mintegy kilencen (87 százalék) számítanak az árak további, átlagosan 9 százalékos emelkedésére a következő 12 hónapban.

A család reáljövedelmére vonatkozó várakozások továbbra is kedvezőtlenek: háromból két megkérdezett (65 százalék) az inflációnál kisebb mértékű növekedésre számít, azaz családjának reáljövedelme csökkenését prognosztizálja.

A hitelfelvételi kedv sem nőtt: szemben a szeptemberi 27 százalékkal tavaly decemberben a lakosság 32 százaléka vélte úgy, hogy most nem alkalmas az idő kölcsön felvételére. A válaszadók 63 százaléka úgy nyilatkozott, hogy soha nem venne fel hitelt. Az alacsony hitelfelvételi kedv háttérében az áll, hogy tíz lakosból négyen (40 százalék) a hitelkamatok növekedésére, míg további 30 százalék azok változatlanságára számít a következő 12 hónapban.

A megtakarításokkal kapcsolatban a válaszadók 41 százaléka bizonytalan ama kérdés eldöntésében, hogy felhasználja-e a megtakarításait egy korábban tervezett vásárlásra, míg 19 százalék szerint most egyáltalán nem érdemes nagyobb háztartási eszközt vásárolni.

Tovább csökkent azok aránya, akik egy lakásvásárláshoz megfelelőnek ítélik a körülményeket: a megkérdezettek 51 százaléka venne mostanában lakást főként a kedvezőtlen hitelfelvételi lehetőségek miatt. A lakosságnak mindössze 39 százaléka tartja jó befektetésnek a lakásvásárlást. A lakása eladására viszont mindössze 7 százalék tartja alkalmasnak a jelenlegi időpontot.