Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kiváló jegybankelnök lehetne Matolcsy, ha...

Vágólapra másolva!
A kormánynak el kellene kerülnie, hogy az átvett önkormányzati hiteleken veszteség elkönyvelését kérje a bankoktól - mondta a Raiffeisen vezérigazgatója a Euromoney tegnapi bécsi konferenciáján. Miután Magyarországon a bankoknak már számos kedvezőtlen költségtételt kellett lenyelni a különadókon és a devizahitelesek mentőprogramjain keresztül, nem maradt további tere a veszteségek vállalásának. Herbert Stepic újságírói kérdésre véleményt mondott arról is, hogyan értékelné Matolcsy György jegybankelnöknek való esetleges kinevezését.
Vágólapra másolva!

Nem tudok pontos választ adni arra, hogy az önkormányzati hitelek átvételével kapcsolatban folyó tárgyalásoknak mi lesz a kimenetele, mondta Herbert Stepic, a Raiffeisen vezérigazgatója. Amit eddig tudunk, hogy az 5000 fő alatti települések esetében a kormány teljes egészében átvállalja a hiteleket, de az ennél nagyobb települések esetében még nem teljesen tisztázott, hogy a kormány igényt tart-e a bankok részéről is bizonyos fajta áldozatvállalásra. Stepic szavai szerint erre már nem igen van lehetőség, hiszen a kormány utóbbi időszaki lépéseivel már igen nagy terheket helyezett a bankszektor vállaira.

A Raiffeisen számára a magyar gazdasági környezet éppúgy kihívásokkal teli, mint a versenytársaknak. Az országban az utóbbi tíz év helytelen politikai döntéseinek eredményét láthatjuk, melyre az unortodox gazdaságpolitikai lépések csak ráraknak egy lapáttal.

A strukturális reformok hiánya miatt a magyar üzleti környezet kedvezőtlen, Stepic szerint biztonságos menedék szerepét a nyugati központtal bíró vállalatoknak való hitelezés jelenti. A vezérigazgató pozitívan értékeli, hogy a kormány hajlandó már tárgyalóasztalhoz ülni a bankokkal, hiszen a jelenlegi nehéz helyzetből való kikászálódást a két fél csak együtt lehet képes véghezvinni.

Természetesen fontos a Raiffeisen számára, hogy ki követi Simor Andrást a jegybankelnöki székben idén tavasszal. Stepic szavai szerint nem szeretné minősíteni Matolcsy Györgyöt, de ha mint jegybankelnök kizárólag az ország érdekeit szem előtt tartva hozza döntéseit, akkor kiváló elnöke lehet a jegybanknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről