Újabb közgyűléssel próbálkozik az E-Star

Vágólapra másolva!
Egy tegnap esti bejelentés szerint március 14-én újabb rendkívüli közgyűlést tart az E-Star Nyrt. "cs.a.", melyen többek között újra megpróbálják elfogadtatni az alaptőke legfeljebb 500 millió forinttal (50 millió új részvény) történő felemelésére vonatkozó javaslatot. Véleményünk szerint a részvények fair értéke ebben az esetben bőven 100 forint alá csökkenne. Ezen kívül az is tegnap derült ki, hogy azonnali hatállyal felmondta a Raiffeisen Bank az összes E-Star ESCO-val kötött hitelszerződését, melyeknél az E-Star Nyrt. "cs.a." készfizető kezesként szerepel. 
Vágólapra másolva!

Az E-Star Nyrt. "cs.a." tegnap este bejelentette, hogy a Raiffeisen Bank Zrt. azonnali hatállyal felmondta az E-Star ESCO Kft-vel korábban kötött összes hitelszerződését. Az ügy pikantériája, hogy az E-Star Nyrt. "cs.a." a hitelszerződésekben készfizető kezes. Ez azt jelenti, hogy a hitelező választhat, hogy az adóst vagy a készfizető kezest perli. Ha tehát a kötelezettség a főadóssal szemben lejárt, esedékessé válik főszabályként a készfizető kezessel szemben is.

Korábban a Raiffeisen Bank már felmondta az E-Star nyrt-vel kötött hitelszerződéseit, de úgy tűnik, hogy a csődegyezségi tárgyalások alatt olyan információk birtokába jutott, amelyek alapján az E-Star ESCO-val kötött szerződéseit is veszélyben érzi. Ez semmiképp sem jó jel, és valószínűleg arra utal, hogy a kötvényesek sincsenek jó helyzetben.

Ezzel a bejelentéssel karöltve került ki a Budapesti Értéktőzsde honlapjára, hogy a társaság újabb rendkívüli közgyűlést hív össze március 14-ére. A közgyűlés napirendi pontjai között szerepel az alaptőke legfeljebb 500 millió forinttal történő felemelése, illetve az a pont is, amely feljogosítaná a társaság vezérigazgatóját és egyben nagytulajdonosát, Soós Csabát arra, hogy egyedül is gyakorolhasson aláírási jogot a társaság nevében. Ezek tulajdonképpen azok a napirendi pontok, amelyek az előző közgyűlésen nem kerültek elfogadásra.

Korábban már szó volt arról, hogy a kötvényesek mindenképpen ragaszkodnak az 50 millió darab új részvény kibocsátásához. Számításaink szerint ebben az esetben a részvényesek a kötvényesekhez hasonló nagyságrendű veszteséget szenvednének el azáltal, hogy jelentősen felhígulna tulajdoni hányaduk.

Forrás: [origo]

Úgy tűnik, hogy a kötvényesek a legutóbbi közgyűlés óta hajthatatlanok voltak, és vélhetően azt is felvetették, hogy másfajta csődegyezségbe nem hajlandóak belemenni. Ebben az esetben viszont megindulhatna a társaság felszámolása, ami azt eredményezheti, hogy a részvényeseknek már semmi sem fog jutni a hitelezők (banki, szállítói, kötvényesi) kielégítését követően a társasági vagyonból. A részvényeseknek tehát az lenne az érdekük, hogy a társaság tovább tudja folytatni a működését, mert így legalább jutna még nekik is valami a cég értékéből. Emiatt arra lehet számítani, hogy végül el fogják fogadni a nagyobb mértékű tőkeemelést is.

A tulajdoni hányadok jelentős felhígulásából és a társaság lecsökkent projektportfóliójából kiindulva, 4-szeres EV/EBITDA alapú értékeléssel számolva korábbi kalkulációink során arra jutottunk, hogy a részvények fair értéke 50-10 millió darab új részvény kibocsátása esetén valahol 15-60 forint között lehet majd a részvény-kötvény konverziót követően.

Forrás: [origo]

EV: A saját tőke, a nettó hitelek és a kisebbségi részesedések összértéke. Vagyis a vállalati érték.

EBITDA: A vállalat működési eredménye az adó- és kamatfizetések, valamint az értékcsökkenések levonása előtt. Nagyjából a vállalat működési pénzáramlásának felel meg.

EV/EBITDA: Az EV/EBITDA mutatószám a vállalat teljes értékét (EV, azaz Enterprise Value) hasonlítja a kamat-, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredményhez (EBITDA). Tőzsdei cégek értékelésénél sokszor a hasonló vállalatok EV/EBITDA értékének és a vizsgált vállalat EBITDA értékének szorzataként számítjuk vizsgált vállalat cégértékét (EV).



E-Star

Forrás: [origo]