Tarol a Telenor

Vágólapra másolva!
5 éves csúcsa közelében tartózkodik a norvég tőzsde elsőszámú indexe, az OBX. A parkettet elsősorban az olaj- és gázipari részvények uralják, de érdemes néhány pillantást vetni olyan nagyágyúkra, mint a Magyarországon is tevékenykedő Telenor és a világ egyik meghatározó műtrágyagyártója, a Yara. A telekompapír tőzsdei teljesítménye például kiemelkedőnek számít európai versenytársaival szemben.
Vágólapra másolva!

OBX INDEX: Ötéves csúcsokon

Jó erőben van a norvég tőzsdeindex, nagyjából 5 éve nem látott szintek közelében tartózkodik a benchmark. Ugyan az elmúlt napokban nem mutatott komolyabb irányt az OBX, de mintha a 20 napos mozgóátlagról próbálna felszökkenni. Megindulás esetén 461 pontig, a 138,2 százalékos Fibonacciig is eljuthat az index.

Nem festenek jól az indikátorok, hiszen az MACD eladási szignált mutat, míg az RSI csökkenő irányban halad. Ha a 20 napos mozgóátlag megroppan, akkor 422 pontnál az 50 napos mozgóátlag lehet menedék, majd 411 pontnál a 76,4 százalékos Fibonacci. Mélyebb zakó esetén akár a 401 pontnál lévő 200 napos mozgóátlag és a 61,8 százalékos Fibó lehet támasz.

Az OBX Index napi grafikonja

Forrás: [origo]

TELENOR (Oslo): Hegyet mászik a telekom óriás

2009 márciusa óta emelkedő trendben található a norvég telekommunikációs cég árfolyama, az utolsó jelentősebb felpattanás tavaly nyár elején vette kezdetét. Jelenleg a 124 norvég koronás szint állja a telekompapír útját, aminek áttörése esetén a történelmi csúcsszinteket is megcélozhatja a kurzus. Első körben 132,75 koronánál lelhet ellenállásra az árfolyam, majd a mindenkori csúcs következhetne 137,25 koronánál.

Ha nem sikerül a 124 koronás szint felett ragadnia a Telenornak, akkor az emelkedő trendvonal és az 50 napos mozgóátlagában bízhat 117 korona közelében. Ezt követően 113,25, illetve 105,75 koronánál láthatóak menedékek, továbbá a közöttük húzódó 200 napos mozgóátlagnál.

A Telenor napi grafikonja (Oslo)

Forrás: [origo]

YARA INTERNATIONAL (Oslo): Útban a 300-as szint

Az emelkedő trend a domináns a norvég műtrágyagyártó chartján is. Az árfolyam útjában egyelőre a 300 norvég koronás szint fekszik, innen legutóbb az 50 napos mozgóátlagig esett vissza. Jelenleg úgy néz ki, hogy felpattanás következhet. Ha sikerül legyűrni a lélektani akadályt, akkor 340-350 korona közelében találhatók a következő markánsabb ellenállások.

Az 50 napos mozgóátlag letörése esetén a 200 napos mozgóátlagra érdemes koncentrálni, mint fontos támasz. Ha a pszichológiailag fontos szint is elesne, akkor a trendvonalra terelődhet a hangsúly 260 korona közelében.

A Yara International napi grafikonja (Oslo)

Forrás: [origo]