Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Idén sem lesz magyar növekedés?

Vágólapra másolva!
A UBS és a JP Morgan elemzői szerint a közép-kelet európai régió gazdaságai túl vannak a mélypontjukon, és valószínűleg már megkezdődött az élénkülés. A múlt heti kiábrándító magyar GDP-adatot követően a két elemzőház frissítette idei gazdasági növekedési prognózisát. Véleményük azonban különbözik, amíg a UBS bővülésre számít, addig a JP Morgan már visszaesést vár.
Vágólapra másolva!

Megosztottak az elemzők

A múlt hét csütörtökön közzétett katasztrofális magyar GDP-adatot követen több elemzőház is frissítette modelljét hazánk növekedési kilátásaival kapcsolatban. A svájci UBS és az amerikai JP Morgan abban közös nevezőre jutott, hogy a közép-kelet európai gazdaságok túljuthattak mélypontjukon, és valószínűleg már megindult az élénkülés, Magyarország GDP-változása viszont már megosztja őket.

A két elemzőház közül a UBS az optimistább a magyar gazdasággal szemben, véleményük szerint idén 0,6 százalékos növekedést mutathat fel hazánk, míg jövőre a bővülés üteme 1,5 százalékra hízhat. Korábban több elemzőház is negatív hangot adott a magyar gazdaság idei növekedési kilátásaival kapcsolatban. Hozzájuk csatlakozott most a JP Morgan is, elemzői szerint ugyanis 2013-ban 0,5 százalékos visszaesés várható korábbi stagnálást előrejelző prognózisukkal szemben. Szakértői kiemelték, hogy a tavalyi gyenge teljesítmény hatása az idei évre is áthúzódhat.

Jelenleg a Bloomberg által összegyűjtött elemzői várakozások szerint idén 0,1 százalékos GDP-növekedés várható Magyarországon, ami jövőre 1,3 százalékra gyorsulhat.

Forrás: [origo]

A kormány kitart a növekedési számok mellett

Eközben a kormány továbbra is fenntartja idei 0,9 százalékos GDP-növekedési prognózisát, melyről a hétvégén Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára számolt be a Kossuth Rádiónak. Elmondása szerint 2014-ben még ennél is gyorsabb lehet a növekedés üteme.

Csökkenő alapkamat és infláció

A JP Morgan elemzői szerint 4,5 százalékra csökkenhet az alapkamat a korábban várt 5 százalékkal szemben az év közepére. Továbbá az MNB 3 százalékos inflációs célja már a következő hónapokban teljesülhet, amit a januári áram- és földgázárak 10 százalékos csökkentésével indokoltak. 2013 egészére 2,9 százalékos fogyasztói árindexre számítanak a korábbi 3,2 százalék után.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről