Ezreket tesz lapátra a német acélipari óriás

Vágólapra másolva!
Több ezer embertől készül megválni a német ThyssenKrupp acélipari óriás a decemberben bejelentett költségcsökkentő és struktúrális átalakító intézkedései keretében, hogy így reagáljon az acélipar visszaesésére. Az eurózóna recessziója, és a kínai kereslet megcsappanása miatt ugyanis jelentősen zuhant az acél ára, illetve az előállítása, ami 5 milliárd eurós veszteséget okozott tavaly a cégnek.  
Vágólapra másolva!

A ThyssenKrupp kétezer embert készül elbocsátani Európában a decemberben bejelentett költségcsökkentő intézkedések keretében, hogy így reagáljon a megrendelések visszaesésére. Az öreg kontinensen nagyjából 27 600 főt foglalkoztatnak, így a lépés ezeknek a dolgozóknak a nagyjából a hét százalékát érintené. A bajban lévő acélipari óriás egyes üzemeinek bezárása vagy értékesítése révén 500 millió eurós megtakarítást szeretne elérni a következő két évben.

A vállalat szenved az eurózóna gazdaságának recessziójától, valamint a kínai kereslet csökkenésétől, ami az acél árának és előállításának visszaeséséhez vezetett. Emiatt a német cég 5 milliárd eurós veszteséget szenvedett el tavaly, és eddig sikertelenül próbáltak megválni a veszteségeket termelő brazil és amerikai egységeiktől. Az európai operáció eladása fel sem merült a cégnél Heinrich Heisinger vezérigazgató szerint, aki reméli, minél hamarabb sikerül megválniuk észak- és dél-amerikai egységeiktől. A Bloomberg értesülései szerint viszont Európában is elképzelhetők üzembezárások.

A társaság közlése szerint struktúrális átalakítások és a költségcsökkentő intézkedések elengedhetetlenek a hosszútávú működésük biztosításához. A menedzsment jövőre szeretné pluszba fordítani a vállalat szabad pénzáramlását, mely az utóbbi hét évben folyamatosan mínuszban mozgott.

Nem sak a ThyssenKrupp, a többi versenytárs is szenved az acélipar visszaesése miatt. Az ArcelorMittal, a világ legnagyobb acélipari társasága 3,7 milliárd eurós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni tavaly, ami mellett 4,3 milliárd dolláros goodwill-leírást jelentett be.

ThyssenKrupp árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]