Vágólapra másolva!
Nagyon közel került a 300-as szinthez a forint euróval szembeni kurzusa a nap végére, bár egyelőre nem törte át a bűvös határt. Elvesztette lendületét a BUX, amiben a MOL-ban enyhülő vételi kedv játszott leginkább szerepet.Valamelyest mérséklődött a nap közbeni jókedv az európai börzéken, a főbb indexek végül vegyes teljesítménnyel zárták a mai kereskedést. A felülteljesítők között volt a német DAX, amely így megközelítette a 8000 pontos értéket. Amerikában felemás makroadatok érkeztek, jó ADR foglalkoztatottsági adat látott napvilágot, azonban a gyáripari megrendelések száma elmaradt a várakozásoktól. Az amerikai indexek közül a Nasdaq csökkenéssel kezdett, viszont a Dow Jones és az S&P 500 emelkedni tud. 
Vágólapra másolva!

Másfél százalékos előnyéből a nap végére jócskán leadott a BUX, viszont így is fél százalékos pluszban zárt. A régiós társak közül a cseh börze 1 százalék feletti pluszban tudott maradni, azonban az osztrák index végül a negatív tartományba került.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A MOL is visszább vett lendületéből, délelőtt még 3,5 százalékkal is emelkedett, amiből a kereskedés végére már csak 0,9 százalékos pluszt tudott megtartani. Ehhez jelentős forgalom is párosult 2,7 milliárd forinttal, ami meghaladja az elmúlt 30 kereskedési nap 2,1 milliárd forintos átlagát. A régiós versenytársaihoz képest is jól teljesített a hazai olajpapír. A mai napon mutatott rali talán annak volt köszönhető, hogy az elmúlt hetek során inkább alulteljesítő volt a magyar olajtársaság.

Az OTP 0,4 százalékkal került feljebb, a bankpapír mellett a Richter 0,6 százalékkal tudott emelkedni, míg a Magyar Telekom végül tegnapi záróárán fejezte be a mai kereskedést. Az Egis viszont újból lefordult 19 000 forintos szintjéről, jelentős 0,9 százalékos gyengülést produkálva.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

14:00-kor felfüggesztették az E-Star törzsrészvényeinek és kötvényeinek kereskedését, miután a társaságnál éppen ekkor kezdődött a csődegyezségi tárgyalás második köre. Délutánig 4,7 millió forintos forgalom mellett 1,7 százalékos emelkedést produkált a részvény. A kereskedés holnap már folytatódhat a társaság papírjaival.

A Svájci Nemzeti Bank szóvivője cáfolta, hogy hazánk felöl bármiféle megkeresés érkezett volna hozzájuk. A Magyar Nemzet információi szerint ugyanis a kormány az SNB segítségét kérte volna a svájci frankhitelek átváltását forintra.

Ma is megrángatták a forintot, a délelőtti gyengülést egy kisebb korrekció követte, azonban a kereskedés végére újból megindult az euróval szembeni jegyzés a 300-as szint felé, de onnan újból visszapattant. A gyengülésben az új devizahiteles mentőcsomaggal és annak következményeivel kapcsolatos hírek játszhatnak szerepet.

Az sem segített a hazai fizetőeszközön, hogy Orbán Viktor és Szíjjártó Péter is megpróbálta megnyugtatni a kedélyeket, hangsúlyozva, hogy a jegybanki devizatartalékot nem a kormány gazdaságpolitikájának segítésére használná fel az ország. A külügyi és külgazdasági államtitkár pedig elmondta, hogy nem célja Magyarországnak a gyenge forinton keresztüli exportösztönzés. A dollár/forint jegyzés 230,4-nél, míg a svájci frankkal szembeni kurzus 243,5-nél mozog.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Felemás adatok érkeztek Amerikából

Jó hangulatban zajlik a kereskedés a tengerentúlon, a fontosabb indexek 0,2 százalék körüli pluszban tartózkodnak, leszámítva a Nasdaq-ot, ami 0,1 százalékos mínuszban áll. A kedvező hangulat főleg az európai kereskedésben lévő hasonlóan jó légkör, illetve a jó ADR foglalkoztatottsági adatból táplálkozhat, amely szerint 198 ezer fővel bővül a foglalkoztatottság a februári hónapban az USA-ban.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az S&P 500 iparágaiból legjobban a nyersanyag és pénzügyi szektorban működő cégek teljesítenek, 0,3, illetve közel 1 százalékos emelkedéssel. Az alulteljesítők ezúttal a távközlési, valamint közmű cégek.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az amerikai gyáripari megrendelések száma 2 százalékkal esett vissza januárban, ami meghaladja az elemzői konszenzusban szereplő 2,2 százalékos visszaesést. Az adat tavaly decemberben 1,8 százalékos visszaesést mutatott, most pedig főleg a közlekedési eszközök iránti alacsonyabb kereslet miatt csökkent.

Nem sikerült túl jól a Staples gyorsjelentése, ennek eredményeként már majdnem 6 százalékkal alacsonyabb áron forognak ma a papírok. A legnagyobb csalódást a nettó eredmény okozta, mely a magas átszervezési költségek miatt 72 százalékkal maradt el a tavalyi év azonos időszakához képest, de az árbevétel területén is negatív meglepetést okozott a cég.

561 millió euró kártérítést kell fizetnie a Microsoftnak, miután megszegte az EU-val kötött egyezményét. A cég azt ígérte, hogy a fogyasztók szabadon eldönthetik melyik böngészőt kívánják használni, azonban ezt 2011 májusa és 2012 júliusa között nem tartotta be. A bejelentésre az árfolyam csökkenésnek indult, 1,3 százalékos mínuszban vannak a papírok.

A Microsoft árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Mérséklődött az európai optimizmus

Némileg mérséklődött a nap közbeni optimizmus az európai piacokon. A DAX megőrizte nap közbeni elsőségét, és 0,7 százalékos emelkedést produkált. A többi piacon azonban már nem teljesített ennyire jól, jellemzően a -0,4-0,4 százalékos tartományban zártak a főbb benchmarkok.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az euró mélyrepülésére számít számos nagy európai vállalat, mivel szerintük az öreg kontinens gazdasága még ebben az évben is csökkenni fog, ami a közös fizetőeszköz gyengüléséhez vezet. Olyan nagy vállalatok, mint a szépségiparban jártas L'Oreal, a gyógyszeripari Bayer, vagy az Airbus repülőgépeiről híres EADS 1,25-1,31-es szint közötti euró/dollár árfolyammal számol.

A várakozásokkal ellentétben nagyobb kamatvágást hajtott végre a lengyel monetáris tanács, aminek következtében 3,25 százalékra csökkent az alapkamat. A Bloomberg által megkérdezett 38 elemző többsége, 22 szakértő 25 bázispontos csökkentést várt. A zloty a kamatdöntés hírére hirtelen 1 százalékot gyengült, míg a WIG20 index mintegy 0,5 százalékpontot emelkedett.

Több mint 2 százalékot zuhant ma a Swatch árfolyama, annak ellenére, hogy a cég vezérigazgatója elmondta, hogy 5-10 százalékos növekedést vár a svájci órák piacán 2013-ra vonatkozóan. A társaság 14 százalékkal nagyobb bevételt vár az idei évre, mint amit 2012-ben tudott elérni. Januárban jelentette be a cég, hogy megvásárolja a Harry Winston gyémántóra és ékszergyártással foglalkozó üzletágát, amitől 1 milliárd svájci frankos bevételt vár, ezzel tovább bővítve termékportfolióját.

A Swatch árfolyama (Zürich)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]