Vágólapra másolva!
Az amerikai indexek is komoly csökkenéssel zártak tegnap, a piaci hangulatot még mindig a ciprusi események határozták meg. Még az összességében jó amerikai makroadatok sem tudták jobb kedvre deríteni a befektetőket.Ázsiában a japán Nikkei zuhant 2,4 százalékkal, a japán jen pedig újra erősödésnek indult a dollárral szemben, de például Kínában már a vevők voltak többségben a részvénypiacon. Európában ismét mínuszban nyithatnak a vezető tőzsdék a határidős indexek alapján.
Vágólapra másolva!

Komolyabb mínuszok Amerikában

Még tegnap is a ciprusi hírek határozták meg az amerikai kereskedés irányát. A Nasdaq 1 százalékkal esett, de az S&P 500 és a Dow Jones sem mutatott sokkal jobb eredményt.

Forrás: [origo]

Még tegnap délelőtt jelentette be az Európai Központi Bank, hogy hétfőn megvonja a ciprusi bankoktól a likviditási forrásokat, ha addig nem születik megegyezés az európai mentőcsomagról. Csütörtök késő délután a ciprusi jegybank is javaslatot tett a kialakult helyzet megoldására. A szigetország központi bankja elkülönítené a rossz minőségű eszközökkel rendelkező hitelintézeteket azoktól, amelyeknek a portfoliójukban nincs számottevő nem-teljesítő hitel, és 100 ezer euróig biztosítaná a bankbetéteket, azaz ez alatt az összeghatár alatt nem terhelné adó a betéteket. Ezekkel a lépésekkel szerintük lehetővé válna a 10 milliárd eurós mentőcsomag lehívása. Mindeközben a Standard&Poor's hitelminősítő tegnap egy szinttel "CCC"-re rontotta Ciprus adóbesorolását, és negatív kilátást is rendelt a minősítéséhez.

A tengerentúli vezető indexek annak ellenére szedtek össze fél százalék feletti mínuszokat, hogy összességében kedvezőek lettek a tegnapi makroadatok. A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma 336 ezer főre, 2008 óta nem látott alacsony szintekre esett. A Philadelphiai Fed üzleti kilátásokat jelző indexe is jobb lett a vártnál, a februári -12,5 pontos értékről 2 pontra emelkedett, míg a várakozás -3 pont volt. A februári használt lakásértékesítések bár 0,8 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, az elemzők viszont 1,6 százalékos növekedést vártak.

Ismét a tízből kilenc szektor halmozott fel csökkenést a tegnapi napon az S&P 500-ban, a felülteljesítő ezúttal a távközlési szektor volt, ám csupán 0,04 százalékos emelkedést ért el. Leggyengébben a nyersanyag és technológiai szektor képviselői szerepeltek, átlagosan 1,3-1,5 százalékos visszaeséssel.

Forrás: [origo]

Közel 8 százalékot emelkedett zárás után a sportszergyártó Nike árfolyama, miután a cég közzé tette harmadik negyedéves gyorsjelentését. Jelentős meglepetést okozott az EPS alakulása, míg az elemzők 67 centre számítottak, addig a tényleges adat 73 cent lett. Szintén kedvező a bruttó fedezeti szint további 0,3 százalékpontos növekedése, mely így már 44,2 százalékos értéket ütött meg.

3,6 százalékos ugrást mutatott be a Micron Technology részvénye, miután második negyedéves gyorsjelentésének árbevétele meghaladta az elemzői várakozásokat. Az EPS terén viszont nem sikerült jó eredményt elérni, köszönhetően a magas felvásárlási költségeknek, a befektetők azonban egyelőre bíznak az idén már a részvényárfolyamban 43 százalékos emelkedést elért Micronban.

Nagyot zuhant a tokiói index

Ázsiában is elromlott a hangulat, a japán Nikkei 2,4 százalékkal zuhant, mellette a dél-koreai Kospi és a Hong Kong-i Hang Seng is csökkent, azonban Kínában jobb volt a befektetők kedve a Shanghai Composite 0,2 százalékos pluszban zárt, mellette az ausztrál pakett is emelkedni tudott.

Forrás: [origo]

A tokiói tőzsde azután zakózott, hogy Haruhiko Kuroda az új jegybankelnök nem árult el konkrétumokat a jövőbeni monetáris politikával kapcsolatban a csütörtöki késői órákban tartott sajtótájékoztatón. Erre a japán jen is nagyobbat erősödött, a dollárral szembeni jegyzések a 95-ös szint alá estek.

Ennek hatására a legnagyobb exportőrök részvényei méretes mínuszokat szenvedtek el. Többek között a Panasonic és a Honda is 2,6 százalékkal zuhant, de a bankszektor sem teljesített fényesen, a pénzügyi cégek papírjai is 2 százalék körüli csökkenést mutattak.

A BK Asset Management igazgatója Kathy Lien elmondta, hogy továbbra is a japán jen gyengülését várják, de az igazi teszt majd két hét múlva jön, ekkor tartja majd ugyanis a Bank of Japan az első monetáris ülését Kuroda vezetésével. Ha a lazítás mértéke a várakozásoktól elmaradó lesz, az kiválthatja majd a szigetország fizetőeszközének erősödését.

A Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]