A fejlődő piacokban látja a jövőt a Nivea tulajdonosa

Vágólapra másolva!
Tekintélyes ütemben tudta növelni nyereségét a német kozmetikaipari cég, a Beiersdorf, mely viszont még így is elvétette az elemzői várakozásokat, mivel a piac a 14 százalékos profitnövekedésnél is nagyobb bővülésre számított. A remek eredményekben szerepet játszott, hogy az európai piacokon tapasztalható visszaesést ellensúlyozni tudta az olyan feltörekvő piacok jó teljesítménye, mint Brazília vagy Oroszország. A Nivea és Labello termékeket is gyártó, forgalmazó vállalat menedzsmentje arra számít, hogy a profitnövekedést idén is tartani tudják. A kisebb csalódás után a részvények árfolyama lefelé vette az irányt.
Vágólapra másolva!

A Nivea termékek gyártójaként ismert német Beiersdorf kamat és adófizetés előtti nyeresége (EBIT) 14 százalékkal, 735 millió euróra emelkedett 2012-ben az egy évvel korábbi 644,74 millió eurós profitról, ami kissé elmaradt a 749 millió eurós nyereségre vonatkozó elemzői várakozásoktól. Az egész éves adózás utáni nyereségük szintén enyhén kellemetlen meglepetést okozott, mivel 477 millió eurót tett ki a tavalyi 434 millió euró után, és így nem érte el a 483,8 millió euróra vonatkozó szakértői becsléseket.

A társaság árbevétele viszont rekordszintre, 6,04 milliárd euróra emelkedett 7,2 százalékos növekedés után, ami 2008 óta a legnagyobb éves növekedési ütemnek felelt meg. A cégnél arra számítanak, hogy az elképesztő növekedést idén is tartani tudják a 2012-es 14 százalékos profitnövekedés után.

Forrás: [origo]

A tavaly kinevezett új vezérigazgató, Stefan Heidenreich irányításával a német Beiersdorf új termékeket fog bevezetni, elsősorban a magas növekedési potenciállal rendelkező feltörekvő piacokon, hogy így tudják biztosítani az árbevételük növekedését. Európában ugyanis továbbra is szenvednek a gazdasági visszaeséstől, ami a fogyasztás visszaeséséhez vezetett az utóbbi időben. Heidenreich elmondta, továbbra is az olyan nagy sikerű termékeik erősítésére fognak koncentrálni, mint a Nivea vagy a Labello.

A menedzsment megerősítette, hogy tavalyhoz hasonlóan idén is 0,7 eurós részvényenkénti osztalékot fog fizetni, ami kissé csalódást okozott a piacon, mivel a szakértők arra számítottak, hogy a társaság 0,85 euróra emeli az osztalékot.

Az eredményeket csalódottan fogadták a befektetők, mivel a Beiersdorf részvényei a bejelentések után 1,5 százalékot vesztettek az értékükből. A papírok egyébként óriási dráguláson mentek keresztül tavaly, ugyanis 41 százalékkal értékelődtek fel. Idén pedig már 8 százalékkal került feljebb a kurzus.

Beiersdorf árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]