Súlyt veszít az OTP a BUX indexben

Vágólapra másolva!
Csökken az OTP súlya a BUX-ban az április elejétől változó indexösszetétel miatt. Jelenleg az OTP az indexből 33 százalékos részt hasít ki magának, ami napokon belül 29,9 százalékra apad. A hazai nagypapírok közül az index változásának elsőszámú nyertese a Richter lesz, melynek súlya az eddigi 17,6 százalékról 19,6 százalékra emelkedik. A változások összességében az OTP részvények szempontjából rossz, míg a Richter esetében jó hírként értékelhetők, bár a BUX indexet követő alapok alacsony száma miatt ezeknek a változásoknak a piaci hatása limitált maradhat.
Vágólapra másolva!

A BUX index áprilistól érvényes új összetétele a jelenlegi indextagok súlyában is változásokat eredményez. A hazai nagypapírok összességében veszítenek majd valamelyest az indexben betöltött szerepükből, bár a négy blue chip még így is a mozgások 97 százalékáért lesz felelős.

A legnagyobb súlyveszteséget az OTP papírjai szenvedik majd el (legalábbis a tegnapi záróárfolyamokat figyelembe véve), míg a nagyok közül a Richter számára a legkedvezőbb a változás. A MOL súlya is emelkedni fog (30,7 százalékról 31,4 százalékra), és természetesen az újonnan bekerülő kisrészvények számára is kedvező változásokat hoz majd az április.

Közülük az ANY Biztonsági Nyomda 0,32 százalékos súlyt kap, a Danubius 0,39 százalékkal kerül vissza hosszú idő után ismét a BUX indexbe, míg a Rába 0,2 százalékos súlyt fog kapni. A kisebb részvények közül a legnagyobb vesztese a változásoknak az FHB lesz, melynek súlya 0,65 százalékról 0,52 százalékra csökken.

A BUX indexben törtéénő változásk az OTP szempontjából rossz hírként, a Richter esetében viszont jó hírként értékelhetők. Fontos azonban azt is megemlíteni, hogy az érdemi közvetlen árfolyamhatásnak talán limitált a lehetősége. A BUX-ot követő indexalapok mérete a részvények piacához képest nem mondható jelentősnek, ráadásul azok +/-5 százalékponttal el is térhetnek a benchmark szerinti súlyozásról.