Vágólapra másolva!
A MOL menetelése húzza a budapesti tőzsde teljesítményét, a magyar olajpapír már 3 százalékkal emelkedik a kereskedés felénél, de a többi blue-chip is a pozitív tartományban tartózkodik. Újra 299 felett jár a forint euróval szembeni jegyzése, ma már január vége óta nem látott mélypontján is járt a kurzus.Továbbra is menetelnek az európai piacok, változatlanul a DAX vezetésével. A német index napközben már a 8000 pontos szint közelében is járt.Amerikában újra pluszban nyithatnak a börzék a határidős indexek alapján. Egy fontosabb makroadat jön a délután folyamán, a gyáripari megrendelések.
Vágólapra másolva!

Beindult a MOL

Tartja reggeli jó teljesítményét a BUX továbbra is felülteljesítve az európai piacokat. Féltávnál 1,5 százalékkal emelkedik. A régiós társak is a pozitív tartományban vannak, de egyedül a cseh index tud még 1 százalék feletti pluszt felmutatni.

Forrás: [origo]

A MOL erőteljes hegymenetbe kapcsolt és már 3 százalékos pluszban jár, hajtva ezzel a budapesti parkettet. A magyar olajpapír teljesítményével kiemelkedik az európai olajcégek közül is, például régiós versenytársa az OMV "csak" 0,6 százalékkal emelkedik. A MOL-ban a forgalom is jelentős, már a kereskedés felénél meghaladja az elmúlt 5 nap átlagos nagyságát.

A MOL árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

Az OTP visszább vett kezdeti lendületéből, de még így is fél százalékkal kerül feljebb. Az elmúlt napokban mutatott gyengébb teljesítményén igyekszik javítani a Richter, a nagyobbik gyógyszerpapír 1 százalék felett drágul, közelítve 35 000 forintos szintjét. A Magyar Telekom is erősödik az Egisszel együtt, amely úgy tűnik komoly ellenállásba ütközött 19 000 forintnál.

Forrás: [origo]

Újra 299 felett jár a forint euróval szembeni jegyzése a reggeli nyugodtabb mozgások után. A délelőtt elért 299,6-os szint 5 hete nem látott csúcsot jelent, azóta valamelyest korrigált az árfolyam. A gyengülésben az új devizahiteles mentőcsomaggal és annak következményeivel kapcsolatos hírek játszhatnak szerepet. A legrosszabban helyzetben lévő hitelesek tatozásait forintosítanák és annak egy részét a pénzintézeteknek el kellene engedniük. A jó nemzetközi hangulatot sem tudja kihasználni a hazai fizetőeszköz. A dollár/forint jegyzés 229,4-nél, míg a svájci frankkal szembeni kurzus 242,9-nél mozog.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Szíjjártó Péter a miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára megpróbálta hűteni a hangulatot a forint piacán, a Dow Jones hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy bár Magyarország ösztönözné exportját, de azt nem a gyenge forinttal szeretné megtenni. Eddig szavait nem követte nagyobb erősödés.

Ma délután tartja a csődegyezségi tárgyalás második fordulóját az E-Star, miután a február eleji egyeztetések sikertelenül zárultak. Nemrégiben az újabb reorganizációs terv is elkészült, ami alapja lehet a mai tárgyalásoknak. Az E-Star most egy olyan részvénykonverziót ajánl a hitelezőknek, melynek során 50 millió új részvényhez jutnának a hitelezők. Az E-Star részvényeinek és kötvényeinek kereskedését egyaránt felfüggesztik 14 órától a csődegyezségi tárgyalás miatt.

Remek hangulatban zajlik a kereskedés

Jól teljesítenek ma az európai piacok a kedvező makroadatoknak köszönhetően. Abszolút élenjár a német DAX index, 0,9 százalék pontot emelkedett eddig a mai kereskedésben, és megközelítette a 8000 pontos értéket. Negatív képest fest azonban az olasz és a görög tőzsde, 0,2 százalékos mínuszban tartózkodnak. Az európai piacokat leginkább lefedő EuroStoxx 600 index szektorai közül a defenzív telekomszektor jócskán felültejesítő 2 százalékos plusszával. Ennek hátterében a Vodafone kiugró teljesítménye áll.

Forrás: [origo]

Már közel 7 százalékos emelkedésben vannak a Vodafone részvényei miután a Verizon bejelentette, hogy véget szeretne vetni a Vodafone tulajdonrészével kapcsolatos huzavonának. Bár a londoni cég számra fontos növekedési forrás származik a Verizonból, a részvényeiért kapott készpénz pozitív hírrel bírhat a részvényesek számára.

A Vodafone árfolyama (London)

Forrás: [origo]

Az elemzői várakozásokkal megegyező adatokat tett ma közzé az eurózóna GDP változásáról az Eurostat. A konszenzusban 0,9 százalékos zsugorodást jósoltak. A várakozásoknak való megfelelés pozitív hatást gyakorolt a mai kereskedési hangulatra.

A Telegraph információ szerint február első két hetében 1 milliárd eurónyi bankbetét hagyta el Ciprust, miután az országtól a segélyekért cserébe azt kérnék, hogy a bankbetétesek is szenvedjenek el veszteséget. Januárban 1,7 milliárd euró áramlott ki a bankrendszerből. Az elmúlt hónapokban a ciprusi GDP 12 százaléka hagyhatta el az országot.

Hangosan ellenzi az európai megszorításokat, a Fiat vezérigazgatója. A cégvezető szerint az újabb megszorítások valóssággal ellehetetlenítik majd az autógyártók helyzetét, amit jól mutat az új autó regisztrációk számában látott több mint 15 éves mélypont. A vezető hozzátette, hogy a piacélénkítő ösztönzők bevezetésével sem ért egyet.

0,3 százalékos emelkedéssel nyithatnak ma az amerikai piacok a határidős előrejelzések alapján. A jó hangulat vélhetően az európában mutatkozó derűs kereskedésnek köszönhető. Fontosabb makrogazdasági adatként ma a gyáripari megrendelések januári alakulása lát napvilágot.