Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Felvásárolják Európát a kínai befektetők

Vágólapra másolva!
13 milliárd dollárért vettek európai vállalatokat a kínai befektetők tavaly, míg összesen közel 38 milliárd dollár értékű kínai tőke érkezett Európába. Ez 33 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi értéket, és szakértők szerint az emelkedő trend a jövőben is folytatódhat. 2012-ben elsősorban alulértékelt társaságokat vásároltak fel a kínaiak, akik kihasználták a kedvező alkalmat, hogy az elhúzódó európai adósságválság miatt nyomott áron juthatnak jól működő cégekhez.
Vágólapra másolva!

Vették az alulértékelt európai cégeket a kínaiak

Összesen közel 13 milliárd dollár értékben vásároltak fel európai cégeket kínai befektetők 2012-ben, ezzel az öreg kontinens volt a kínaiak elsődleges akvizíciós célpontja. Az összbefektetések értéke pedig elérte a 37,8 milliárd dollárt, ami 33 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbihoz képest, derül ki az A-Capital kockázati tőketársaság kutatásából.

A kínai vásárlók megragadták a jó kínálkozó lehetőséget, ugyanis az elhúzódó adósságválság miatt az európai részvények leértékelődtek az elmúlt két évben. Az 50 legnagyobb európai céget tömörítő Euro Stoxx 50 12 százalékot csökkent 2011 eleje óta, míg ugyanezen idő alatt az S&P 500 17 százalékkal emelkedni tudott.

Az EURO STOXX 50 értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A kínaiak nem nagyon válogattak a szektorok között, vásároltak ipari gépeket gyártó német vállalatot, de például brit reggeliző zabpehely márkát is. A China Investment Corporation állami befektetési alap pedig részesedést szerzett a Heathrow repülőtér üzemeltetőjében, míg a China Three Gorges állami vállalat 21 százalékos tulajdoni részt vásárolt a portugál áramtermelő EDP-Energias de Portugalban.

A drágább befektetések is vonzóak

A kínai befektetők azonban nem csak az olcsó cégeket keresik. A jó fundamentumokkal rendelkező eszközöket is versenyképesnek tartják, és nagyon sok pénz lapul még a kockázati tőketársaságoknál és az iparági befektetőknél is - mondta el a Wall Street Journalnek az A-Capital vezérigazgatója André Loesekrug-Pietri.

A jól működő vállalatok és az infrastruktúra beruházások, amelyek biztosabb megtérülést jelentenek azonban továbbra is drágák. Ugyanakkor a gondokkal küszködő társaságok, bár olcsóbbak, esetükben egy stratégiaváltást megvalósítani mindig nagyobb kockázattal jár különösen, ha a világ másik oldaláról érkezik a befektető, tette hozzá Pietri.

Forrás: [origo]

Mindazonáltal a trend folytatódhat ebben az évben és az elkövetkezendő időszakban is, mivel Kínában is lassul a növekedés mértéke, emellett pedig külföldről szívesen vásárolnak erős márkákat, illetve vesznek át iparági ismereteket a kínai befektetők.

Akadnak hátráltató tényezők

Néhány dolog azonban hátráltatja a kínaiak európai beruházásait. Az Európai Unió Kínában működő Kereskedelmi Kamarája szerint a világ legnépesebb országának cégei arról panaszkodnak, hogy a kontinensen való befektetéseiket sok akadály gátolja.

Példaként említik a szigorúbb munkaerőpiaci szabályokat, valamint az eltérő adózási és számviteli rendszereket is. Ugyanakkor politikai oldalról kevesebb a hátráltató tényező, mint például az USA-ban, ahol a szabályozói szervek több projektet is megakadályoztak a tavalyi évben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről