Kiszállna az állatgyógyászatból a Pfizer

Vágólapra másolva!
A Pfizer eladja maradék részesedését a februárban tőzsdére ment Zoetisben, tette közzé ma a társaság. A világ legnagyobb gyógyszergyára még 80 százalékos részesedéssel rendelkezik a Zoetisben. A Pfizer részvényeseinek lehetővé teszik, hogy átváltsák papírjaikat Zoetis részvényekre, ha akarják.
Vágólapra másolva!

Eladná maradék részesedését is a Pfizer az állatgyógyászati szereket gyártó Zoetisben. A Zoetis még február elején lépett a tőzsdére, és idén eddig ez számít a legnagyobb IPO-nak (elsődleges nyilvános kibocsátás). A cég 2,57 milliárd dollár értékben adott el részvényeket a befektetőknek 26 dolláros áron. A papírok azóta a piacon is jól teljesítenek, már több mint 25 százalékkal értékelődtek fel. A Pfizer az IPO piac idei felfutását és a részvénytőzsdék jó teljesítményét szeretné kihasználni.

A világ legnagyobb gyógyszergyára még 80 százalékos tulajdonnal rendelkezik a Zoetisben. A Pfizer befektetőinek lehetőségük lesz, hogy Zoetis papírokra váltsák Pfizer részvényeiket, ezzel a jogukkal június 19-ig élhetnek. Ha teljes mértékben sikerül túladni a papírokon, akkor az állatgyógyászati cég teljesen függetlenné válik. Ha mégsem élnének tömegesen ezzel a joggal a részvényesek, akkor a Pfizer továbbra is tulajdonos maradna.

Ha sikeresen zárul majd le a tranzakció azzal a Pfizer profiltisztításának végső fázisába érne, és olyan kulcstevékenységére tudna koncentrálni, mint az új gyógyszerek kifejlesztése. A gyógyszergyár még 2012 áprilisában adta el bébiétel egységét a Nestlének, közel 12 milliárd dollárért.

A Zoetis egyébként a világ legnagyobb állatgyógyászati vállalata, a globális piac körülbelül 20 százalékát uralva. Tavaly a társaság 4,3 milliárd dolláros bevételt ért el, míg nettó profitja 436 millió dollár volt. A Zoestis 2,5 százalék felett csökken a hírek hatására.

A Zoetis árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

A Pfizer ellenben3,5 százalékkal emelkedik a szerdai kereskedésben.

A Pfizer árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]