Elképesztő emelkedésben az acélipari óriás

Vágólapra másolva!
Több mint 6 százalékot ugrott ma a német acélipari óriás, a Thyssenkrupp árfolyama, miután a társaság részvényeire megfogalmazott eladási ajánlását vételre változtatta a UBS a célárat pedig 15,4 euróról 16 euróra tornászta fel. Továbbá egyre nagyobb a valószínűsége, hogy sikerül eladni a cég amerikai érdekeltségeit, melyet a harmadik legnagyobb brazil acélgyártó, a Cia. Siderurgica Nacional vásárolhat meg.
Vágólapra másolva!

Kimondottan jó napja van ma az egyik legnagyobb német acélgyártó cégnek, a Thyssenkruppnak. A cég körül egyre inkább forrósodik a levegő, úgy fest, vevőt találhat az amerikai egységére, illetve a UBS elemzője is optimistább lett a társasággal kapcsolatban.

Célárat emelt a UBS

A UBS elemzője ma reggel 15,4 euróról 16 euróra emelte a Thyssenkrupp célárát, ráadásul a korábbi eladási ajánlását is drasztikusan megváltoztatta, most már vételre javasolja a papírokat a szakember. A jelenlegi szintekről több mint 11 százalékos áremelkedést vízionál a UBS.

Az elemző úgy véli, az elmúlt hetekben túl sokat esett a részvény, a UBS szerint a cég amerikai egységét nem 800 millió euróért fogja eladni, hanem ettől drágábban, melyet hamarosan be is jelenthetnek.

Brazil vevője lehet a cég amerikai divíziójának

A Bloomberg információi szerint a Thyssenkrupp amerikai egységét a harmadik legnagyobb brazil acélgyártó, a Cia. Siderurgica Nacional vásárolhatja meg. A következő hetekben a német és a dél-amerikai vállalat alá is írhatják a szerződéseket a tranzakcióval kapcsolatban.

A Thyssenkrupp már régóta tervezi az amerikai egységének eladását, mivel nem termelt profitot. A divízió az első negyedév során 87 millió eurós veszteséget ért el üzemi szinten, szemben a tavalyi 288 millió eurós mínusszal. A csökkenő autóipari kereslet, valamint az építőipar gyengélkedése és a kínai gyárak termékeinek előretörése miatt nehéz helyzetbe kerülő cég nem volt képest felvenni a versenyt.

A Bloomberg úgy tudja, hogy még nem dőlt el teljesen, hogy ki veszi meg a céget, mivel a világ legnagyobb vasérc előállítója, a Vale is gondolkozik a Thyssenkrupp divíziójának megvásárlásán. De az is felmerülhet lehetőségként, hogy csak az egység egy részétől válik a meg a német vállalat.

Mindenesetre a vállalat körül zajló eseményeket pozitívan értékelték a befektetők, több mint 6 százalékos pluszban tartózkodik a részvény.

Thyssenkrupp napi grafikon (Xetra)

Forrás: [origo]