Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Súlyos tőkehiánnyal küzdenek a brit bankok

Vágólapra másolva!
Több mint 27 milliárd fontos tőkehiánnyal küzdenek a brit pénzintézetek, akiknek a hiányzó összeget év végéig kellene előteremteni. A legnagyobb gondban a Lloyds lehet, melynek 7 milliárd font bevonása miatt fájhat a feje, de az állam többségi tulajdonában álló Royal Bank of Scotland is komoly gondban van.
Vágólapra másolva!

Súlyos tőkehiánnyal küzdenek a nagy brit bankok a Bank of England bankfelügyelete szerint. A jegybank által végzett felülvizsgálat megállapította, hogy a brit pénzintézeteknek összesen 27,1 milliárd fontot kéne "valahonnan" előteremteniük, hogy év végére teljesíteni tudják a 7 százalékos tőkemegfelelési rátára vonatkozó előírást - írja a Bloomberg.

A problémás bankok között van a Barclays, a Lloyds Banking Group és a Royal Bank of Scotland is. Ezeknél a társaságoknál a 27,1 milliárd fontos hiány felének előteremtésére már történtek lépések, amit többek között különböző eszközeladásokkal és átszervezésekkel fognak megoldani a cégek. Ennek keretében óriási leépítéseket jelentettek be a múlt hónapban, ami után közel 190 ezer emberrel kevesebb fog dolgozni 2013 végén a négy legnagyobb brit banknál. Emiatt nagyjából a maradék 13,4 milliárd font előteremtése okozhat fejfájást a pénzintézetek számára. A legnagyobb gondban a Lloyds van, melynek további 7 milliárd fontos forrást kell(ene) találnia, míg az RBS-neél ez az összeg 3,2 milliárd font.

A brit bankszektor azután került komoly vizsgálat alá, hogy az állam szeretné eladni a Lloyds-ban meglévő 30 százalékos részesedését, és a 81 százalékos állami tulajdonú RBS-t pedig feldarabolná. Az ügyletek előtt pedig valószínűleg szeretné biztosítani a bankok megfelelő tőkeellátottságát. Az RBS feldarabolása során egy úgynevezett jó bank és egy rossz bank jönne létre. Az előbbibe az "egészséges" eszközök, utóbbiba pedig a "mérgező", nem teljesítő hitelek kerülnének.

A vállalatok mindenesetre optimisták, és még korábban közölték, hogy tőkeemelés, és átváltható kötvények kibocsátása nélkül képesek lesznek megfelelni a tőkeelőírásoknak. A Bank of England pénzügyi szektort szabályozó hatósága (PRA) még márciusban figyelmeztette a társaságokat, hogy a nemteljesítő hiteleken elszenvedett veszteségek 30 milliárd fonttal magasabbak lehetnek idén az általuk képzett tartalékoknál, míg a különböző bírságok összege 10 milliárd fonttal lehet magasabb, mint várják.

A problémák ellenére a brit pénzintézetek részvényei ebben az évben jobban teljesítenek az európai bankoknál. A FTSE index kosarában szereplő bankpapírok teljesítményét mérő szektorindex, és az európai bankrészvények alakulását mutató EURO STOXX 600 bankszektor index közül az előbbi produkál jobb teljesítményt.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről