Szabaduljunk a forinttól - A dolgok állása

Vágólapra másolva!
Eddig igen sikeres volt a két hete indított forint shortolási ötlet a lengyel zloty ellenében. Ez ma reggel már 4 százalékos pluszt jelent, ami egy devizapozíción tisztességes nyereséget ad a megfelelő tőkeáttétellel. A stratégia változatlan, de érdemes lehet a profit egy részének biztosítása a mai kormányülés előtt a stop-loss szint beállításával.
Vágólapra másolva!

Pontosan két hete indítottam útjára egy szívemnek nem túl kedves - de a pénztárcámnak annál inkább - kereskedési ötletet, a forint shortolását a lengyel zloty ellenében 67,85-ös árfolyamon. Ma reggelre már 70,50 felett jár az árfolyam, ami közel 4 százalékos nyereséget jelent, ez pedig egy devizapozíción tisztességes nyereséget tud jelenti a megfelelő tőkeáttétellel. Akkor a 73-as szintet jelöltem meg célként, de mivel félúton járunk, úgy gondolom érdemes lehet felülvizsgálni a dolgok állását.

A forint/zloty árfolyamának alakulása

Forrás: investor.hu

A gazdasági fundamentumokra nem érdemes sok időt vesztegetni, mivel ilyen rövid távon ezek nem változnak. Az államadósságban tapasztalható folyamatok évek, évtizedek kérdése és a két ország GDP-vel sem tudtunk meg sok újat az elmúlt két hétben.

Egyedül talán a magyar alapkamat alakulásáról kaphattunk némi plusz információt tegnap a jegybank elnökétől, Matolcsy Györgytől, aki a 3-3.5 százalék közti régiót jelölte meg mint a kamatvágási ciklus lehetséges végét. Ez önmagában még nem akkora meglepetés, lehetett ezzel számolni, de a kamatcsökkentések mértéke, az egyes lépések változhatnak. A korábban birodalmi lépegetőként 25 bázispont/hó sebességgel hasító jegybank lassíthat a tempón, 10 bázispont/hó lesz az új mérőszám, amit meg kell jegyeznünk.

Ez a forintnak azonban nem sokat jelent, nem fog érdemben változni a kilátás, csupán annyi, hogy kicsit később érünk el a Matolcsy áltál megcélzott régióba, de ez inkább kamattermékeknél lehet fontos.

Ezek fényében a stratégián nem változtatok, de a profit egy részét már most be szeretném biztosítani a ma délutáni (14:00 Fertőd - devizahitelek) kormányülés előtt, ezért egy stop-loss szintet jelölök meg 69,10-nél, ami így is minimum 2 százalék nyereséget jelent, így bármi is történjék, a nyaralási pénzünk egy része már zsebben van.